Cristian Apetrei, virusologul român stabilit în Statele Unite ale Americii, avertizează asupra dietei pe care o avem, în mare parte din alimente procesate.
Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh explică un studiu medical – Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span – (Inflamația cronică în etiologia bolilor de-a lungul vieții). Potrivit virusologului, care citează din studiu, ”o flora inflamatorie (precum cea asociată cu consumul unei diete de tip Western-bogată în grăsimi săturate și zahăr) creează o stare de inflamație cronică”.
”Bolile inflamatorii cronice au fost recunoscute ca fiind cea mai importantă cauză de deces în lumea de astăzi, peste 50 % din totalul deceselor fiind atribuite bolilor legate de inflamație, cum ar fi cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul zaharat, boala cronică de rinichi, boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) și afecțiunile autoimune și neurodegenerative”, scrie în ”Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span”.
Virusolului avertizează că dieta de tip Western – bogată în grăsimi săturate și zahăr, este extrem de periculoasă, mai ales că inflamația cronică este responsabilă de mai mult de 50% din decesele de pe planetă!
”Așa încât, înainte de ultimul chiolhan al anului, vă invit să meditați la următoarea concluzie: o floră inflamatorie (precum cea asociată cu consumul unei diete de tip Western – bogată în grăsimi saturate și zahăr) creează o stare de inflamație cronică. Inflamația cronică este la originea a numeroase îmbolnăviri și este !!!!!! Da? Țineți minte chestia asta dimineață, la prânz și seară. Pentru că în această frază stau toate strategiile necesare și eșecurile medicinei din ultimii 50 de ani și din următorii 50”, a scris dr. Cristian Apetrei, pe pagina sa de Facebook.
Dieta tipică, adoptată pe scară largă în multe țări în ultimii zeci de ani, ”este relativ săracă în fructe, legume și alte alimente bogate în fibre și prebiotice și bogată în cereale rafinate, alcool și alimente ultraprocesate, în special cele care conțin emulgatori”.
”Vă amintiți când eram în școală de medicină și toți, dar absolut toți, profesorii ne spuneau că nu le place cortizonul pentru că e un medicament rău, cu multe efecte secundare? Care a fost primul medicament care a îmbunătățit în mod real prognosticul infecțiilor grave cu SARS-CoV-2? Dexametazona. Pentru că de 35 de ani încoace încă nu ne-am învrednicit să găsim un anti-inflamator mai bun.
Cu atât mai mult cu cât nu avem anti-inflamatoare de calitate. Cum poate fi prevenită? Cel mai simplu ar fi să reducem incidentele și prevalentele infecțiilor. Nu vă grăbiți să spuneți , pentru că antibioticele determină disbioza și deci inflamație. Cum altfel? Știe cineva o metodă simplă de prevenire a aproximativ 200 de milioane de îmbolnăviri pe an (care înseamnă toate inflamație) și a 4 milioane de decese pe an?”, a mai spus dr. Cristian Apetrei.
Foto: Pexelsc.com