Un cuplu britanic intenționează să devină părinți biologici prin fertilizare IN VITRO. Unul dintre parteneri este transgender român

Publicat: 23 02. 2024, 21:45
Actualizat: 23 02. 2024, 21:54
Taylor Winters și partenera sa

Un cuplu britanic intenționează să devină părinți biologici prin fertilizare in vitro, în cadrul unui program de stat din Regatul Unit. Unul dintre parteneri este transgender român, iar la fertilizarea in vitro vor fi folosite uterul și ovulele înghețate înainte de transformarea sa.

„Un bărbat trans și logodnica sa plănuiesc să se supună unui tratament de FIV (Fertilizare In Vitro-n.r.) prin NHS (sistemul de asistență medicală de stat din Regatul Unit-n.r.) folosindu-și pântecele și ovulele proprii”, titrează Daily Mail.

Potrivit publicației britanice, Taylor Winters, în vârstă de 40 de ani, din Watford, Hertfordshire, s-a născut femeie, dar s-a simțit mereu „ca un băiat”.

S-a mutat în Marea Britanie, în urmă cu nouă ani, când s-a decis să înceapă procesul de transformare, cu ajutorul unui tratament cu testosteron. S-a simțit „întreg”, abia în urma unei intervenții chirurgicale de top, care a fost realizată în 2019.

Dar înainte de transformare, a decis să-și congeleze, prin crioconservare, ovulele. Iar în 2023 a făcut și o histerectomie (intervenție chirurgicală de extirpare a uterului).

Acum face un tratament FIV cu logodnica sa, Chloe, folosind același donator de spermă. Cuplul își dorește copii, iar pentru primul transfer se vor folosi ovocitele congelate ale lui Taylor, iar pentru cel de-al doilea – ale lui Chloe, astfel încât fiecare să poată avea cel puțin un copil biologic, având în vedere că în urma unor astfel de proceduri deseori se nasc gemeni, tripleți etc.

„Copiii noștri vor fi întotdeauna iubiți și acceptați așa cum sunt”

„Fertilizarea in vitro pentru noi reprezintă o binecuvântare. Avem multă dragoste de oferit, iar familia reprezintă cel mai bun sprijin din jurul nostru. Copiii noștri vor fi întotdeauna iubiți și acceptați așa cum sunt. Poți fi într-o relație sănătoasă și fericit dacă ești transgender”, a recunoscut Taylor, britanicul născut și crescut în Transilvania.

„Am știut dintotdeauna că sunt băiat”

Transgenderul român le-a povestit jurnaliștilor englezi că și-a dat seama că este mai mult băiat decât fată, încă de la vârste fragede. Le-a mărturisit acest lucru și părinților, care l-au susținut în alegerea sa, potrivit acestuia. De aceea, în copilărie își tundea părul scurt și refuza să poarte rochii.

Inițial a crezut că este lesbiană, dar a realizat că este transgen, la 20 de ani, când a văzut o femeie trans intervievată la televizor.

„Am simțit compasiune pentru românca trans, dar și un pic de invidie”, a spus peste câțiva peste ani.

Apoi, în 2014, s-a mutat în Germania împreună cu partenera de la acea vreme, iar un an mai târziu, după ce relația s-a destrămat, a decis să meargă în Marea Britanie.

Acolo a început să se documenteze despre ce ar putea însemna procesul de transformare, iar când a cunoscut-o pe Chloe, în 2016, l-a susținut în alegerea sa.

Administrarea de testosteron a început abia în 2017, după mai multe evaluări și teste fiziologice. Iar ideea de a-și conserva ovulele a venit firesc, pentru că și-a dorit dintotdeauna să fie părinte: „Mi-am dorit întotdeauna să am copii biologici, dar nu am vrut să fiu însărcinată…”

„Ne folosim ambele ovulele, ca fiecare să avem o legătură biologică”

Ideea de a fi părinți biologici, prin metoda de fertilizare in vitro a început de anul trecut: „Ne folosim ambele ovulele, pentru a întemeia o familie, astfel încât fiecare dintre noi să avem o legătură biologică”.

Taylor, care este astăzi director de social-media, speră ca prin împărtășirea poveștii sale să arate oamenilor că „niciodată nu este prea târziu” pentru nimic.

Potrivit NHS, costul tratamentului FIV în Regatul Unit variază de la caz la caz. Un ciclu însă poate costa aproximativ 5.000 de lire sterline sau chiar mai mult, preț care nu include costurile suplimentare pentru medicamente, consultații și analize.

De aceea, în unele cazuri o astfel de procedură poate ajunge și la 20.000 de lire sterline. Iar pentru tratamentul de fertilitate, în cazul pacienților transgender, nu există încă o finanțare specială, potrivit NHS.

NHS ar fi cheltuit aproximativ 68 de milioane de lire sterline pentru tratament FIV, în 2018, potrivit estimărilor British Medical Journal.

FOTO – Facebook.com/taylorwinters