Un cuplu de români a revenit în România după, 20 de ani cu gândul să-și construiască o casă dar și să-și facă un rost în comuna natală Padeș. După și-au construit o cabană de vis, familia Bârsan a decis să o transforme în cabană și să primească turiști.
Cabana lui Foardă din Motru Sec a ajuns una dintre cele mai populare destinații de vacanță pentru cei care își doresc să aibă o experiență autentică aproape de natură. Unul dintre elementele care transformă cabana familiei Bârsan într-un loc al relaxării este faptul că nu există internet și nici electricitate.
Cei doi soți au muncit 20 de ani în Italia ca să pună pe picioare o mica afacere turistică în Gorj.
„Pentru că nu aveam serviciu în 2004 am decis că este timpul să plec împreună cu familia la muncă în Italia că să ne facem și noi o casă și o gospodărie. Cu banii strânși dincolo am reușit să ridicăm casa și când a fost gata, fiica mea a zis să o închiriem turiștilor. Eu nu am prea fost de acord la început dar am zis să încercăm. A făcut poze, a pus-o pe toate site-urile și clienții au început să apară. De doi ani de zile facem turism în casa care trebuia să fie a noastră. Și pentru că porecla mea în comună, de mic copil este Foardă, i-am pus numele „Cabana lui Foardă”, a povestit Mihai Bârsan pentru Pandurul.ro.
„Pentru că mereu noi am închiriat de pe Booking am pus-o și noi, o avem și pe rețele de socializare și chiar pe Airbnb. Le trimitem oamenilor codul sau un clip video cum să intre în cabană și noi veni peste o zi, două. Nu am avut niciodată probleme cu turiștii. Nu avem semnal pe telefon aici, nu avem internet, iar curent electric avem de la panourile solare”.
Ajunși aici, în special pentru o zi, cei mai mulți oaspeți își prelungesc șederea.
” Să știți că turiști români avem mai puțini. Cei mai mulți sunt străini, în special din Cehia și Germania care vin în zonă cu motociclete. Ei sta multe zile aici că vor să exploreze zona. Românii vor de obicei să stea o zi, dar când ajung aici se răzgândesc. Avem aici în zonă un băiat care face plimbări cu mașinile de teren, avem o stână unde îi ducem pe turiști pe lângă frumusețile oferite de Valea Cernei, Padeș și toate peisajele naturale. Avem și o doamnă de la care pot
cumpăra produse tradiționale gen ouă, brânză, lapte, carne. Sunt fascinați”.
De obicei turiștii care ajung aici vor să încerce și câte ceva din bucătăria tradițională.
” Soția mea mai gătește turiștilor contra cost în funcție de cerințele lor. Cel mai des le facem sarmalele noastre tradiționale, tocana de oaie direct de la stână, pastramă pe plasă de lemn de alun cu baiț pregătit special de noi, carne pe grătar de oaie miel la rotisor, pui la ceaun și alte preparate de aici de la noi din zonă Străini sunt fascinați de bucătăria noastră”, a mai adăugat Mihai Bârsan.