Prima pagină » Actualitate » Un cuplu de tineri români trăiește ca în basme, după ce LAPONIA a devenit cea de-a doua lor casă. ”Se câștigă între 2.500 și 4.500 de euro”

Un cuplu de tineri români trăiește ca în basme, după ce LAPONIA a devenit cea de-a doua lor casă. ”Se câștigă între 2.500 și 4.500 de euro”

De doi ani, un cuplu de tineri din Sibiu trăiește în fiecare iarnă ca într-un basm, cu sănii trase de reni și câini Husky, înconjurați de zăpadă cât vezi cu ochii și în vecinătatea casei lui Moș Crăciun. Teodora și Andrei merg, de la mijlocul lunii noiembrie până la finalul lui februarie, în Laponia, unde au un job sezonier, care le asigură nu doar venituri la care alți tineri nici nu îndrăznesc să viseze, dar trăiesc și experiențe unice. Au avut la dispoziție doar 24 de ore pentru a se decide dacă acceptă oferta unei companii din Marea Britanie, cu activitate în Laponia. Curajul vârstei și dorința de aventură i-au convins să plece spre această destinație fascinantă, în care viața curge ca în povești.

Teodora Boboc este o studentă pentru care călătoriile prin lume au devenit un stil de viață. Tânăra de 21 de ani nu a găsit însă întotdeauna resursele financiare de a merge în toate locurile pe care ar vrea să le vadă. Laponia era pe lista destinațiilor la care visa de ceva timp, dar prețurile unei vacanțe aici, care pleacă de la 2.000 de euro, au descurajat-o.

Cu toate acestea, nu a renunțat la visul ei și a căutat alte variante de a ajunge în Laponia. Cum încercarea este primul pas spre orice reușită, a aplicat la un job în Laponia, postat de o companie din Marea Britanie.

Teodora recunoaște că nu știa nimic despre ce implică acest post și a aflat abia când a ajuns la fața locului.

”Am căutat pe internet business job in Lapland și prima opțiune a fost o companie din Londra, care căuta să angajeze un business representative. Eu sunt din Sibiu, dar merg la facultate la Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai, sunt studentă în anul III, la Administrarea Afacerilor, pe limba germană. M-am gândit că un job care face referire la business mi s-ar potrivi, fără să știu însă în ce constă”, ne-a povestit Teodora.

”Ne-au făcut oferta pentru un contract de trei luni și jumătate”

Deși nu avea experiență, la acea vreme fiind studentă în anul I, compania britanică a contactat-o pentru un interviu. Teodora i-a cucerit pe loc pe britanici, care i-au făcut și o ofertă pe principiul ”accepți acum ori niciodată”. Tânăra a avut la dispoziție doar 24 de ore pentru a se decide.

”La nici o săptămână, am fost întrebată dacă pot călători în următoarele 24 de ore în Laponia. Le-am zis că pot, dacă vine și prietenul meu cu mine. El nici nu știa că am aplicat la acest job. Mi-au zis că OK, facem un interviu și cu el. Le-a plăcut și de Andrei. Ne-au făcut oferta pentru un contract de trei luni și jumătate. Mi-am amânat examenele pentru sesiunea de restanțe, am avut înțelegere din partea profesorilor. Am semnat contractul și am primit biletele de avion. Salariul era foarte bun comparativ cu România”, ne-a mai spus Teodora.

Odată ajunși în Laponia, în stațiunea Levi, Teodora și prietenul ei, Andrei (28 de ani), au făcut un training pentru a se familiariza cu ceea ce urmau să facă. Practic, rolul lor era acela de a se ocupa de turiștii din Marea Britanie, de a vinde și a organiza excursii opționale.

”Am învățat despre temperaturi, activități, excursii cu reni, cu Husky și am avut șansa de a experimenta toate aceste activități, pentru noi a fost ca o vacanță. Mentalitatea lor este că nu poți vinde ceva dacă nu ai avut experiența respectivă”, ne-a explicat Teodora.

Printre beneficiile primite de la companie se numără și un skipass de 700 de euro | Sursă foto: arhivă personală

”Anul acesta am avut și -40 de grade Celsius”

Cei doi tineri au avut neșansa ca în perioada în care au venit ei să fie chiar un ger cumplit, așa că au primit ”botezul” Laponiei chiar din prima săptămână, când au răcit amândoi. După acest șoc termic, Teodora și Andrei s-au obișnuit însă cu temperaturile scăzute de aici.

”În prima săptămână, am prins -20 de grade Celsius, am nimerit o perioadă foarte friguroasă. Temperaturile fluctuează, sunt și zile cu -4 grade Celsius, dar și cu -25 de grade Celsius sau -26 de grade Celsius. Anul acesta am avut și -40 de grade Celsius. Aici este o regulă, dacă temperaturile scad până la -30 de grade, toate activitățile se anulează. Oricum, suntem mereu echipați de schi, și dacă ieși 10 metri din casă sau dacă mergi până la magazin, îți iei mănuși, colanți și cagulă”, ne-a mai spus Teodora.

Visul lapon le-a întrecut așteptările celor doi tineri, de la modul în care au fost primiți la birou, beneficii și salariu până la locurile superbe pe care au avut ocazia să le vadă fără să plătească nimic, vizitarea lor fiind parte din jobul lor.

După ce au fost promovați, printre alte beneficii, Teodora și Andrei au primit ca bonus cazare la un hotel de 4 stele | Sursă foto: arhivă personală

”La început, a fost un șoc destul de mare”

Teodora și Andrei s-au obișnuit cu zilele întunecate de iarnă, cu clima aspră și văd orice experiență nouă trăită în Laponia ca o binecuvântare.

”În decembrie, este cea mai întunecată lună de aici, nu mai avem lumina soarelui deloc, este doar acea lumină de după apus de la noi. O lună întreagă scade până pe 21 decembrie, când nu avem lumină deloc. La început, a fost un șoc destul de mare. Am experimentat însă cea mai frumoasă auroră boreală, la ora 15.30, în decembrie, care a durat aproape opt ore. Întunericul aici are o frumusețe aparte, nu este ca la noi, unde poate ai avea nevoie de lanternă. Noi ne plimbăm prin pădure fără lumină artificială și vedem datorită reflexiei zăpezii, este super”, ne-a spus Teodora.

Teodora și Andrei se bucură din plin de fiecare experiență pe care le-o rezervă Laponia | Sursă foto: arhivă personală

În ceea ce privește bucătăria specifică regiunii, ea nu a degustat populara tocăniță de ren.

”Aici se plimbă reni peste tot. Eu nu am mâncat, dar prietenul meu a mâncat și i se pare delicioasă”, a adăugat tânăra.

Au fost promovați încă din primul an

Cei doi tineri români au impresionat prin seriozitatea lor, care a dat roade. Au gestionat ca adevărați profesioniști vacanțele grupurile de britanici, având fiecare în jur de 1.000 de turiști pe săptămână. Datorită performanțelor pe care le-au avut în vânzări, la distanță mare față de colegii lor din alte țări, Teodora și Andrei au fost promovați.

Promovarea nu a constat doar în majorare salarială, ci și în alte beneficii, inclusiv un loc de cazare în condiții superioare.

”De exemplu, primești cazare la hotel de 4 stele și mâncare în regim all inclusive foarte diversificată, din bucătăria internațională. Ai acces la SPA, ai inclus cel mai bun echipament de schi, dar și skipass-ul, care costă 700 de euro, Levi fiind o stațiune de schi foarte mare, ai reduceri la toate barurile. Nu avem niciun fel de cheltuială. Ca salariu, se câștigă între 2.500 de euro și 4.000 de euro, în funcție de performanță”, ne-a mai spus Teodora, care se află deja la al doilea contract în Laponia, unde va reveni în luna noiembrie.

Teodora și Andrei sunt singurii români care muncesc în Levi pe tot parcursul sezonului rece.

CITEȘTE ȘI:

Locul de poveste din România care a devenit vedetă pe Netflix. Este o stațiune superbă

Cum explică un astronom spectacolul aurorei boreale, apariție rară, pe cerul României. „Trebuie să fie erupții foarte puternice”-DECLARAȚII EXCLUSIVE

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către presă scrisă, iar debutul și l-a făcut ca ... vezi toate articolele

Citește și