Prima pagină » Actualitate » Un fost bancher, condamnat la moarte pentru mită în valoare de 260 de milioane de dolari și bigamie

Un fost bancher, condamnat la moarte pentru mită în valoare de 260 de milioane de dolari și bigamie

Un fost bancher, condamnat la moarte pentru mită în valoare de 260 de milioane de dolari și bigamie

Fostul președinte al uneia dintre cele mai mari firme de administrare a activelor controlate de stat din China a fost condamnat la moarte, marți, pentru solicitarea de mită, corupție și bigamie.

Lai Xiaomin, confesiune la radiodifuzorul de stat CCTV

Lai Xiaomin, fost membru al Partidului Comunist, a făcut o mărturisire detaliată la radiodifuzorul de stat CCTV în ianuarie 2020, fiind difuzate imagini ale unui apartament din Beijing, plin de seifuri cu numerar.

Lai a abuzat de poziția sa în încercarea de a obține suma imensă, a declarat Curtea din Tianjin, descriind mita drept „extrem de mare” și numind circumstanțele „deosebit de grave”.

El arătase „intenție extrem de rău intenționată”, a adăugat hotărârea judecătorească.

 A fost de asemenea găsit vinovat de bigamie

Lai, fost președinte al companiei China Huarong Asset Management la Hong Kong, a fost de asemenea găsit vinovat de bigamie după ce a trăit  în afara căsătoriei sale și a generat copii nelegitimi.

Lai, a cărui anchetă a început în aprilie 2018, a deturnat, de asemenea, peste 25 de milioane de yuani (3,8 milioane de dolari) în fonduri publice între 2009 și 2018.

În timpul mărturisirii sale televizate, Lai a declarat pentru CCTV că „nu a cheltuit niciun ban și doar l-a ținut acolo … Nu am îndrăznit să-l cheltuiesc”.

Curtea din Tianjin a declarat că lui Lai i s-ar fi confiscat toate bunurile personale și că va pierde drepturile politice.

Criticii au declarat că ampla campanie anticorupție lansată sub președintele Xi Jinping a servit și ca o modalitate de a-i viza pe adversarii săi și pe cei din conducerea Partidului Comunist.

CCTV difuzează adesea interviuri cu suspecți care recunosc infracțiuni, chiar înainte ca aceștia să se prezinte în instanță – o pjusractică care a fost condamnată de mult timp de avocați și organizațiile de drepturi omului.

Citește și