Un fost ministru al Sănătății a fost CONDAMNAT la închisoare. Cum și-a angajat de formă consilieră personală, pe care a plătit-o cu bani de la stat
Florian Bodog, ministru PSD al Sănătății, în prezent senator social democrat, a fost condamnat, marți, de judecătorii supremi la doi ani de închisoare, pentru abuz în serviciu. El a fost achitat în cazul a alte capete de acuzare, iar o a treia acuzație a fost prescrisă. Pedeapsa, decisă pe fond, este cu suspendare și nu este definitivă.
Instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, marți, pe fond, să îl achite pe fostul ministru al Sănătății Florian Bodogl sub aspectul comiterii a 3 (trei) infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată (ce vizează contractul individual de muncă nr. 571/07.02.2017, contractul individual de muncă nr. 584/29.06.2017 şi declaraţia pe propria răspundere înregistrată sub nr.11088/30.10.2017).
În ceea ce privește procesul penal pornit împotriva lui Florian Bodog sub aspectul comiterii infracţiunii de fals intelectual în forma unităţii legale a infracţiunii continuate (12 acte materiale), acesta încetează ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale, au decis judecătorii supremi.
Pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, judecătorii l-au condamnat pe Florian Bodog la pedeapsa principală de doi ani închisoare. În acest caz, instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepsei principale de doi ani închisoare aplicată fostului ministru pe un termen de supraveghere de doi ani.
În plus, instanța i-a impus lui Florian Bodog obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bihor sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
Pe durata termenului de supraveghere, Florian Bodog trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei municipiului Oradea sau Protopopiatul Ortodox Român Oradea.
Judecătorii au menținut măsura sechestrului asigurător
Instanța a dat o condamnare similară și în cazul consilierei personale a lui Florian Bodod, în perioada în care era ministrul Sănătății:
- Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea – pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit sub forma complicităţii în formă continuată, condamnă inculpata Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea la pedeapsa principală de 2 ani închisoare.
- Dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei principale de 2 ani închisoare aplicată inculpatei Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea pe un termen de supraveghere de 2 ani
- Impune inculpatei Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bihor sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
- Pe durata termenului de supraveghere, inculpata Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei municipiului Oradea sau Protopopiatul Ortodox Român Oradea.
În ceea ce privește daunele,
- Admite în parte acţiunea civilă şi obligă în solidar inculpaţii Bodog Florian Dorel şi Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea la plata către partea civilă Ministerul Sănătăţii a sumei de 74,461.14 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale.
- Menține măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa din data de 26.08.2021 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a corupției, până la concurenţa sumei de 74,461.14 lei.
- Obligă inculpatul Bodog Florian Dorel la plata sumei de 2.500 de lei, iar inculpata Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea la plata sumei de 1.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală și judecată, celelalte cheltuieli judiciare rămânând în sarcina statului.
Decizia poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicarea hotărârii.
Sursă Foto: Mediafax Foto