Un fost procuror DNA, cu o PENSIE de 42.700 de lei, a dat în judecată statul. Solicită recalculare și diminuarea impozitului
Fostul procuror DNA Gheorghe Șuhan, care încasează lunar o pensie de 42.700 de lei, solicită recalcularea, fiind nemulțumit de majorarea primită. Acesta a solicitat, de asemenea, și o diminuare a impozitului. Șușan s-a adresat instanței și a dat în judecată statul, deoarece se consideră nedreptățit.
Fostul procuror anticorupție Gheorghe Șușan, care primește o pensie în valoare de 42.700 de lei lunar, se consideră nedreptățit, după recalculare, de aceea s-a adresat instanței. Acesta vrea, de asemenea, diminuarea impozitulului aferent pensiei.
Lui Șușan i s-au alăturat și alți 15 procurori ieșiți la pensie. Printre aceștia se află fostul șef al Parchetului Curții de Apel Iași, Iulian Ispir, precum și fostul șef al DNA Iași, Sorin Călin. Toți au dat în judecată statul solicitând recalcularea, dar și diminuarea impozitului pentru pensia primită, notează publicația Dezvăluirea.
Cei care și-au exprimat nemulțumirea față de pensia primită, sunt Gheorhe Șuhan (fost șef al DNA Central), Mircea Borș (fost șef al Penitenciarului Iași), Iulian Ispir fost procururor al Parchetului Curții de Apel Iași, soția sa Daniela Ispir, fostul șef al DNA Iași, Sorin Călin dar și de procurorii Daniela Moraru, Eugenia Vîrvescu.
Acestora li s-a mai alăturat Emil Popescu, Diana Elena Lazăr, Mihaela Cristina Pascaru, Monica Bitere, Constantin Ilaș, Dan Bădărău, Luminița Merișescu și Maria Pohoață.
Ei dat în judecată Casa Judeţeană de Pensii Iaşi și vor să li se restituie sumele de bani care le-au fost reținute drept impozit.
„Solicităm obligarea pârâtei la restituirea sumelor reținute din pensie începând cu luna ianuarie 2024, rețineri efectuate în aplicarea diferenței dintre cota de impozit progresiv calculat în baza art. 101 Cod fiscal și cota de impozit prevăzută de art. 64 din Codul fiscal, cu aplicarea actualizării și a dobânzii legale penalizatorii, până la executarea integrală a obligației principale’’, se arată în acțiune, potrivit publicației citate.
Procurorii vot „restituirea diferențelor de impozit reținute nelegal, actualizate în funcție de indicele de inflație și cu aplicarea dobânzii legale penalizatorii, începând cu prima reținere din pensia fiecărui reclamant până la executarea integrală a obligației principale’’.
Citește și: