Prima pagină » Actualitate » Un grup civic din Ucraina estimează că cel puţin 30.000 de soldaţi ucraineni au murit în războiul declanşat de Rusia

Un grup civic din Ucraina estimează că cel puţin 30.000 de soldaţi ucraineni au murit în războiul declanşat de Rusia

Un grup civic din Ucraina estimează că cel puţin 30.000 de soldaţi ucraineni au murit în războiul declanşat de Rusia
Pavel visa să aibă o casă, dar a murit pe front, la 23 de ani

Un grup civic ucrainean susține că, pe baza unor surse deschise, până în prezent s-a confirmat decesul unui număr de aproape 25.000 de soldaţi ucraineni de la începerea invaziei ruse în februarie 2022, bilanţul total depăşind 30.000.

În cotidianul Tijden, istoricul Iaroslav Tincenko şi voluntarul Herman Şapovalenko au afirmat că proiectul „Book of Memory”, al lui Şapovalenko, a confirmat 24.500 de victime în timpul luptelor şi în afara teatrelor de război. Bilanţul real ar putea fi însă mai ridicat, deoarece mulţi dintre cei 15.000 de soldaţi daţi dispăruţi sunt probabil morţi, susțin ei. Aplicând o proporţie de 1:3, autorii studiului au estimat numărul răniţilor la aproximativ 100.000.

Reuters nu a putut verifica din surse independente aceste cifre, notează Agerpres.

Aceasta în condițiile în care Kievul tratează informaţiile despre pierderile sale în război drept secrete de stat şi oficialităţile ucrainene afirmă că dezvăluirea cifrelor ar putea afecta eforturile armatei. O relatare din luna august a cotidianului The New York Times, care cita oficialităţi americane sub rezerva anonimatului, avansa un bilanţ de 70.000 de morţi în rândul ucrainenilor.

Autorii articolului din Tijden au afirmat că este esenţial ca estimările din media occidentale să fie contrabalansate de date verificabile.

”Ar trebui să vorbim despre asta în timpul războiului din Ucraina? Noi aşa credem, dar numai în termeni de date concrete şi surse deschise şi credibile”, au precizat activiștii ucraineni.

Pe de altă parte, nici Rusia nu a dezvăluit pierderile din rândurile forţelor sale armate.

Sursa foto: arhiva Gândul. Caracter ilustrativ

 

Citește și