Prima pagină » Actualitate » Un grup de infractori a păgubit un supermarket cu 30.000 de lei, utilizând vouchere SGR FALSE. Cum au acționat escrocii

Un grup de infractori a păgubit un supermarket cu 30.000 de lei, utilizând vouchere SGR FALSE. Cum au acționat escrocii

Un grup de infractori a păgubit un supermarket cu 30.000 de lei, utilizând vouchere SGR FALSE. Cum au acționat escrocii

Polițiștii au efectuat, marți dimineață, mai multe percheziții la persoane care ar fi decontat, folosind metode ilegale, vouchere SGR, la un cunoscut lanț de magazine.

„Astăzi, 24 septembrie 2024, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, pun în executare 5 mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Cercetările vizează mai multe persoane care, în perioada iulie – septembrie 2024, ar fi decontat la un lanț de magazine de retail alimentar, în mod ilegal, vouchere SGR (sistem de garanție–returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile) cu serii unice / coduri de bare unice / aceleași coduri QR, vouchere ce ar fi fost imitate prin multiplicare, inducând în eroare casierii magazinelor în cauză, întrucât ar fi prezentat aceleași elemente de identificare cu cele originale, cu scopul obținerii frauduloase de sume de bani.

În conformitate cu legislația în vigoare, toți comercianții au obligația de a încasa de la clienți garanția aferentă produselor care utilizează ambalaje SGR, precum și organizarea unor puncte de returnare a ambalajelor SGR și restituirea valorii garanției ambalajelor returnate de către consumatori, indiferent de locul achiziționării produselor în ambalaje SGR.

Valoarea garanției este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali, fie prin voucher pe care aceștia, în cadrul aceluiași comerciant care operează echipamentul automat de preluare, îl pot preschimba în numerar sau îl pot utiliza la efectuarea cumpărăturilor.

Prejudiciul reclamat de către agentul economic care a decontat voucherele falsificate este de aproximativ 300.000 de lei, urmând a fi stabilită participația fiecărei persoane cercetate la cauzarea acestuia și răspunderea penală individuală.

Persoanele cercetate vor fi aduse la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru realizarea activităților de urmărire penală și dispunerea de măsuri. În cauză s-a beneficiat de suportul specialiștilor din cadrul Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.”, se arată în comunicatul M.A.I.

CITEȘTE ȘI:

Record pentru România. Câte PET-uri au fost colectate pentru reciclare și ce se va întâmpla cu garanția de 50 de bani

Ministrul Mediului, MESAJ pentru cetățenii care întâmpină dificultăți cu returnarea ambalajelor SGR. Oficialul se implică în soluționarea SESIZĂRILOR

Sancțiune de 8.000 de lei pentru compania RetuRO, administratorul SGR / Mircea Fechet: Sistemul încă are anumite disfuncționalități

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și