Un grup indigen a descoperit 751 de morminte nemarcate la o fostă școală rezidențială catolică: „Vedem rezultatele genocidului comis de Canada”

Publicat: 25 06. 2021, 17:21
Omagii aduse copiilor găsiți îngropați la școala indigenă canadiană. Foto: YouTube

Un grup indigen din provincia canadiană Saskatchewan a declarat joi că a descoperit 751 de morminte nemarcate într-o școală rezidențială catolică,la doar câteva săptămâni după ce o descoperire similară, mai mică, a zguduit țara. Descoperirea, din luna mai, a 215 rămășițe de copii pe locul unei foste școli rezidențiale din Kamloops a aruncat în centrul atenției politicile trecute ale Canadei de asimilare forțată și reprimare a indigenilor.

Prima națiune Cowessess a declarat că descoperirea a fost „cea mai semnificativă, până în prezent, din Canada”.

„Vedem rezultatele genocidului comis de Canada”, a spus Bobby Cameron, șeful Federației Națiunilor Indigene Suverane, potrivit Reuters.

Vine la săptămâni după ce rămășițele a 215 de copii au fost găsite la o școală rezidențială similară în regiunea Columbia Britanică.

„Acesta nu este un sit de morminte comune. Acestea sunt morminte nemarcate”, a declarat șeful primei națiuni Cowessess, Cadmus Delorme.

La momentul respectiv, premierul Trudeau a spus: îmi frânge inima – este o amintire dureroasă a acelui capitol întunecat şi ruşinos din istoria ţării noastre.

Pentru a doua oară într-o lună, radarul care pătrunde în sol a confirmat ceea ce autoritățile guvernamentale și bisericești au fost acuzate că au încercat să suprime pentru cea mai mare parte a istoriei Canadei.

Luna trecută, Cowessess a început să folosească un radar care pătrunde în pământ pentru a localiza morminte nemarcate la cimitirul școlii rezidențiale indigene Marieval din Saskatchewan. Anunțul de joi a marcat prima fază a eforturilor de căutare.

Delorme a spus că s-ar putea să existe marcaje pentru morminte la un moment dat, dar că biserica romano-catolică, care supraveghea cimitirul, le-ar fi putut îndepărta.

Ce sunt școlile rezidențiale?

Școala rezidențială indiană medievală a fost operată de Biserica Romano-Catolică în perioada 1899-1997 în zona în care Cowessess se află acum în sud-estul Saskatchewan. Nu este încă clar dacă toate rămășițele sunt legate de școală.

A fost una dintre cele peste 130 de școli cu învățământ obligatoriu finanțat de guvernul canadian și conduse de autorități religioase în secolele XIX și XX, cu scopul de a asimila tinerii indigeni.

Se estimează că 6.000 de copii au murit în timp ce frecventau aceste școli, în mare parte din cauza condițiilor de sănătate mizerabile din interior. Studenții erau adesea găzduiți în instalații slab construite, slab încălzite și insalubre.

Abuzurile fizice și sexuale provocate de autoritățile școlare i-au determinat pe alții să fugă.

Între 1863 și 1998, peste 150.000 de copii indigeni au fost luați din familiile lor și plasați în aceste școli din toată Canada.

Copiilor nu li s-a permis adesea să vorbească limba lor sau să-și practice cultura și mulți au fost maltratați.

„Ne-au făcut să credem că nu avem suflete”, a spus joi, la o conferință de presă, o fostă studentă la școala rezidențială, Florence Sparvier. „Așa că am învățat să nu ne placă cine suntem”.

O comisie lansată în 2008 pentru a documenta impactul acestui sistem a constatat că un număr mare de copii indigeni nu s-au întors niciodată în comunitățile lor de origine.

Raportul de referință al comisiei spunea că practica este asemănătoare unui genocid cultural

În 2008, guvernul canadian și-a cerut formal scuze pentru sistem.

Biserica romano-catolică – care era responsabilă pentru operațiunile a până la 70% din școlile rezidențiale – nu a emis încă scuze oficiale.

Liderii indigeni se așteaptă la descoperiri similare pe măsură ce continuă căutarea locurilor de morminte, ajutate de noi finanțări din partea guvernelor federale și provinciale.

Orașele din provinciile Columbia Britanică, Saskatchewan și New Brunswick au anulat sărbătorile viitoare pentru Ziua Canadei, la 1 iulie, ca protest, iar statuile cu figuri implicate în școli rezidențiale, au fost vandalizate sau eliminate în întreaga țară.

Citește și: Rămășițe umane, găsite de muncitori la o grădiniță din București. Poliția se află la fața locului – FOTO