Un inculpat şi 65 de SUSPECȚI în cadrul Operaţiunii „Ghost Guns”. Anchetatorii au găsit arme letale și neletale, muniție și câini de luptă răniţi

Publicat: 05 11. 2024, 14:14
Actualizat: 05 11. 2024, 15:55

Procurorii DIICOT continuă cercetările faţă de un inculpat şi 65 de suspecţi în cadrul Operaţiunii „Ghost Guns”. Sunt vizați în anchetă interlopul Costel Litrașu, dar și șeful galeriei FCSB. În total, 131 de percheziţii au fost făcute în Bucureşti şi în mai multe judeţe din ţară. În urma verificărilor, au fost descoperite arme letale și neletale, muniție și mai mulți câini de luptă răniţi.

„Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti continuă cercetările faţă de 65 de suspecţi şi un inculpat, cu privire la care s-a dispus, în cursul zilei de ieri, măsura controlului judiciar sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc”, a transmis DIICOT.

În urma celor 131 de percheziții domiciliare efectuate, în municipiul București și județele Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman, au fost descoperite și ridicate un pistol (armă letală), 6 arme (din care 4 neletale) supuse autorizării, elemente de muniție (cartușe), mai multe recipiente conținând substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, precum și sisteme de stocare a datelor care vor fi supuse perchezițiilor informatice.

În plus, au fost indisponibilizate sume de bani în lei și euro, ce ar prezenta elemente de contrafacere. Totodată, au fost descoperiți mai mulți câini „de luptă” care păreau răniți.

Armele au ca destinație mediul infracțional

Potrivit anchetatorilor, în septembrie 2023, un cetățean străin de origine turcă ar fi inițiat și constituit împreună cu mai multe persoane de naționalitate română o grupare de criminalitate organizată, specializată în procurarea și vânzarea de arme de foc -letale, fără marcaje de identificare și elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparținând mai multor producători din Turcia.

Aceste tipuri de arme, cunoscute drept „Ghost Guns”, au ca destinație mediul infracțional, având în vedere că nu pot fi deținute legal în niciun stat european. Probatoriul administrat până în prezent a reliefat faptul că armele ar fi fost introduse pe teritoriul României, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute, de către diverși intermediari, membrilor unor grupuri infracționale sau unor persoane cunoscute cu un comportament violent.

De la declanșarea cercetărilor și până la finalul lunii octombrie 2024, au fost scoase din circuitul ilegal 47 de astfel de arme letale.

CITEȘTE ȘI:

Mustață, liderul galeriei FCSB, reacție în urma perchezițiilor din dosarul de trafic de arme și droguri!/DIICOT a declanșat operațiunea „Ghost Guns”