Un bărbat din Cluj care lucrează în domeniul IT a cerut instanței de judecată să îi aprobe faptul că a devenit… femeie. Ce au decis magistrații în cazul lui.
Persoana respectivă a depus o cerere de încuviințare a schimbării mențiunii privind sexul înscris în actele de stare civilă ale părții reclamante, și anume din sex masculin în sex feminin, încuviințarea schimbării prenumelui purtat, încuviințarea schimbării codului numeric personal astfel încât să releve identitatea de sex feminin, obligarea instituțiilor la efectuarea mențiunilor necesare în registrul de stare civilă și obligarea acestora să-i elibereze un certificat de naștere nou, care să certifice sexul feminin, prenumele nou și codul numeric personal aferent sexului feminin, „fără a lăsa vreun indiciu care să trădeze schimbarea mențiunilor de mai sus în urma reatribuirii de gen”.
Deși nu au pe masă prea des astfel de cereri, judecătorii au aprobat solicitarea clujeanului.
„Corelativ, din cuprinsul rapoartelor de psihoterapie depuse la dosar și susținerile părții reclamante reiese că aceasta din urmă a resimțit o incongruență puternică între genul resimțit și sexul asignat la naștere încă de la cea mai fragedă vârstă”, a stabilit instanța de judecată, conform publicației Actual de Cluj.
De asemenea, în hotărârea judecătorească se menționează faptul că „persoana reclamantă a început în anul 2021 tratamentul hormonal în vederea tranziției la sexul feminin”.
În urma deciziei judecătorilor din Cluj, instituțiile statului au fost obligate să-i programatorului un nou certificat de naștere, în care nu se face nicio referire la sexul biologic.
„Obligă părțile pârâte să efectueze menţiunile necesare în registrul de stare civilă, astfel încât prenumele părții reclamante să fie cel solicitat, codul numeric personal să fie unul aparținând sexului feminin, iar sexul să fie feminin.
Obligă părțile pârâte să elibereze părții reclamante un certificat de naştere nou, care să certifice sexul feminin, prenumele nou şi codul numeric personal aferent sexului feminin, fără a lăsa vreun indiciu care să trădeze schimbarea menţiunilor de mai sus, în urma reatribuirii de gen”, conform sentinței.
Decizia a fost luată pe 30 aprilie și poate fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.