Un jandarm din Gorj a murit după ce s-a prăbușit, joi seara, într-o râpă din Munții Parâng.
UPDATE: Jandarmul a fost găsit decedat
Șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a informat că bărbatul a fost găsit decedat.
„Acum câteva minute, colegii din munte mi-au dat prin stație și au confirmat că au reușit să îl găsească pe cel care a căzut ieri. Știam de aseară, de la colegul lui, că acesta nu mai prezenta semne vitale. Colegii mei l-au identificat în teren. Acum îl recuperează de acolo și vor coborî cu el în zona submontană, unde avem mașinile, până unde am putut să urcăm cu ele, și vor coborâ cu el mai departe și îl vom preda celor de la Medicină Legală. Nu putem interveni cu elicopterul nici măcar pentru recuperarea trupului. Există încă vânt foarte puternic”, a declarat acesta la Antena3.
Știrea inițială:
Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Gorj, remis vineri, bărbatul se afla în timpul liber, într-o drumeție pe munte. Acesta s-a dezechilibrat și a căzut într-o râpă de aproximativ 300 de metri.
Jandarmul era însoțit de un alt coleg care, în încercarea de a-l prinde, a pierdut rucsacul și telefonul. A coborât în râpă, găsindu-l pe jandarm cu multiple traumatisme la cap, fără a prezenta semne vitale. Întrucât jandarmul care coborâse în râpă nu a reușit să găsească telefonul pentru a solicita sprijin, a luat decizia de a pleca spre cea mai apropiată localitate, pentru a găsi ajutoare.
„Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, nu s-a putut interveni încă de aseară, locul unde s-a produs accidentul nu a putut fi identificat, intervenția pentru recuperarea jandarmului fiind amânată din cauza codului galben de viscol.
În acest moment, două echipe de jandarmi montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Gorj, însoțiți de colegul care a fost alături de jandarm, intervin pe munte pentru a identifica zona unde s-a produs accidentul, în vederea recuperării colegului nostru. Acțiunea de căutare a început în această dimineață, încă de la ora 06.00. Eforturile de identificare ale jandarmului sunt susținute și de echipele de salvamont.
Ieri (joi, n. red.), după aflarea informației, reprezentanții Jandarmeriei Gorj au luat legătura cu procurorul, care a delegat jandarmilor o parte din competențe, respectiv activități de cercetare și fixare la fața locului, precum și realizarea de fotografii judiciare”, se arată în comunicat.
Vineri, șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a declarat pentru B1TV că șansele de supraviețuire ale victimei „sunt extrem de mici”, dar și că intervenția este „îngreunată” de atitudinea Jandarmeriei.
„Acțiunea se petrece chiar în zona mea de activitate. Am trimis deja în teren două echipe de salvare montană, o echipă din baza de intervenție Târgu Jiu și una din baza Rânca, și sperăm ca vremea să ne permită să identificăm locul în care se află această persoană căzută. Șansele de supraviețuire sunt extrem de mici. El a suferit multiple traumatisme. Cel care a coborât la el nu ne-a oferit niciun indiciu în care să credem că omul mai poate fi în viață. Azi-noapte, într-adevăr, nu s-a putut merge acolo”, a declarat Sabin Cornoiu pentru sursa citată.
Cornoiu spune că Jandarmeria pur și simplu „și-a atribuit dreptul” de a coordona acțiunea de salvare, cu toate că aceasta nu intră în competența instituției.
„Mai mult de atât, nu avem o locație cât de cât exactă care să ne permită că îl vom găsi foarte repede, pentru că cel care a coborât ieri din munte a oferit informații incoerente, care nu ne-au permis să identificăm locația în care se află, iar astăzi trebuia să vină la bază și să mergem împreună în munte să ne arate aproximativ pe unde e, dar din păcate a fost luat de altă instituție, care și-a atribuit dreptul de a interveni în această acțiune. În acest moment, salvamontiștii nu știu unde să meargă să caute”, a continuat el.
Întrebat despre ce instituție este vorba, Cornoiu a precizat: „Despre Jandarmerie pentru că cei doi erau jandarmi”.