Prima pagină » Actualitate » Un medic român avertizează că ieșirea din pandemie poate fi mai grea decât pare: „Trebuie să fim atenți la ceea ce ne dorim”. Ce spune despre posibile noi variante de Covid

Un medic român avertizează că ieșirea din pandemie poate fi mai grea decât pare: „Trebuie să fim atenți la ceea ce ne dorim”. Ce spune despre posibile noi variante de Covid

Un medic român avertizează că ieșirea din pandemie poate fi mai grea decât pare: „Trebuie să fim atenți la ceea ce ne dorim”. Ce spune despre posibile noi variante de Covid
Numărul cazurilor de Omicron este în creștere / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Experții avertizează că pericolul nu a trecut, iar îngrijorările lor se îndreaptă către mutații periculoase, în contextul în care multe țări anunță anul 2022 ca fiind ultimul din această pandemie și chiar au anunțat deja mai multe relaxări ale restricțiilor anti-Covid.

Referitor la posibile noi variante, doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat pentru Ziare.com. că un scenariu al apariției unei noi variante mai periculoase ca Omicron este oricând posibilă.

Medicul e conștient de faptul că noi toți așteptăm să ne reluăm viețile de dinainte de pandemia de COVID-19, dar avertizează că ieșirea din pandemie poate fi mai grea decât pare.

Astfel, chiar și după trecerea valului Omicron, imunitatea neregulată pe tot globul și o nouă variantă ar putea amenința progresul, potrivit unui articol publicat de healthline.com.

Astfel, după pandemie, probabile că  restricțiile vor fi ridicate treptate, dar în situații de urgență pot fi necesare restricții pe termen scurt și măsuri de precauție individuale, precum purtarea măștilor de protecție.

Țările cu rate de vaccinare mari ridică restricțiile

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 a generat un număr mare de infecții la nivel mondial, chiar dacă a apărut abia spre finalul anului trecut.

Totuși, țările cu un nivel ridicat de imunitate, fie de la vaccinuri, fie de la infecții anterioare, au înregistrat rate mai scăzute de spitalizări și decese. Astfel, tulpina Omicron a fost considerată mai blândă decât variantele anterioare.

Din acest motiv, omenirea speră că intrăm într-o nouă etapă în care învățăm să trăim cu virusul. Mai mult, unele țări din Europa, cum ar fi Danemarca și Regatul Unit, au redus sau au ridicat deja multe restricții,  în ciuda faptului că au un număr mare de cazuri zilnice de COVID-19. Recent, și Austria a anunțat același lucru.

Marea Britanie ar putea renunța la restricțiile anti-COVID la finalul lunii februarie

Toate restricțiile anti-COVID care mai sunt în vigoare în Anglia, inclusiv regula privind autoizolarea, ar putea fi anulate la finalul acestei luni, a declarat – miercuri – premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Conform regulilor actuale, oricine este testat pozitiv trebuie să se autoizoleze timp de cel puțin cinci zile, potrivit BBC.

Restricțiile actuale urmează să expire pe 24 martie. Cu toate acestea, Johnson le-a spus parlamentarilor că se așteaptă ca restricțiile să se termine mai devreme, cu condiția ca situația epidemică să fie în continuare într-un trend pozitiv.

Restricțiile pentru turiștii care sosesc în Marea Britanie vor fi și ele relaxate

Regulile pentru călătorii care sosesc în Marea Britanie vor fi, de asemenea, relaxate la sfârșitul acestei luni.

Deja, de vineri, 11 februarie, persoanele vaccinate cu schema completă care vin în Marea Britanie nu mai trebuie să facă niciun test COVID.

Călătorii care nu sunt vaccinați cu schema completă nu vor mai trebui să se izoleze, dar vor trebui să facă teste. Cazurile de Covid au scăzut în Marea Britanie, de la vârful de la începutul lunii ianuarie.

Danemarca a renunțat la restricţiile anti-COVID, de la 1 februarie

Danemarca a renunțat la restricţiile anti-COVID, începând cu data de 1 februarie, în ciuda faptului că numărul de cazuri este mare, potrivit Agerpres. Masca de protecție nu mai este obligatorie, iar oamenii nu mai sunt obligaţi să prezinte un permis de sănătate pentru coronavirus.

De asemenea, evenimentele cu public se pot desfăşura fără limită de participanţi, iar în cluburi nu mai este impusă o limită de persoane. Totuși, persoanele care merg în Danemarca trebuie să prezinte în continuare dovada vaccinării.

Deciziile au fost luate întrucât COVID-19 nu mai este considerat „critic pentru societate”, desemnare care permitea guvernului să adopte măsuri dure vizând îngrădirea răspândirii sale.

Cele mai mari amenințări care ar putea apărea după pandemie

Experții spun că protecția neuniformă, fie că este cauzată de inechitatea vaccinurilor sau de scăderea imunității de la vaccinuri sau infecții, ar putea crea puncte fierbinți de transmitere în întreaga lume.

Mulți epidemiologi cred că ce a fost mai rău a trecut, cel puțin în ceea ce privește spitalizările și decesele, dar vor putea exista posibile „denivelări pe drum”, una dintre ele putând fi amenințarea noilor variante.

Ceea ce îi interesează acum pe medici este subvarianta BA.2 și ce se va întâmpla dacă aceasta reușește să reinfecteze persoanele nevaccinate care au trecut prin infecția cu Omicron BA.1.

Mai exact, ce se va întâmpla în situația în care va începe să circule una sau mai multe variante, care sunt net diferite de familia Omicron, în acele populații care au un nivel scăzut de vaccinare cum este și cazul României. De aceea, este foarte important să se urmărească circulația virusului.

Va apărea o variantă mai agresivă decât Omicron?

Referitor la posibile noi variante, doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat pentru Ziare.com. că un scenariu al apariției unei noi variante mai periculoase ca Omicron este oricând posibilă.

”Pentru mine este un semnal de alarmă, este un posibil scenariu că va apărea o variantă mai agresivă decât Omicron și care va ținti persoanele nevaccinate. În acest moment mai circulă și varianta Delta, însă pare că nivelul este din ce în ce mai redus, iar o altă variantă care să pună probleme nu a fost încă evidențiată”, a mai explicat medicul Geantă.

Medicul e conștient de faptul că noi toți așteptăm să ne reluăm viețile de dinainte de pandemia de COVID-19, dar avertizează că ieșirea din pandemie poate fi mai grea decât pare.

„Trebuie să fim atenți la ceea ce ne dorim. În timp de pandemie, cumva, țările au un ghidaj. Noi am urmat ghidajul altor state europene și ghidajul OMS (Organizația Mondială a Sănătății-n.r.). În momentul în care avem endemie, vom trebui să luăm deciziile pe cont propriu și pe baza datelor pe care noi putem să le generăm. Iar, din păcate, sistemul de supraveghere genomică nu este la nivelul de performanță dorit în România”, a mai afirmat el.

Doctorul mai spune că evoluțiile din ultima vreme, din multe țări europene, unde se vorbește despre relaxare, renunțarea la mască, acolo unde rata de vaccinare este forte sus, ne arată că ne îndreptăm în acest an către sfârșitul pandemiei ca fenomen social.

„De fapt, ceea ce îi deranjează pe oameni în pandemie nu este că a apărut un nou virus și că s-a dezvoltat un vaccin împotriva lui și că trebuie să te vaccinezi ca să nu te infectezi ci că viața lor socială, așa cum o știau, a fost puternic impactată: lockdown, unii pot să pună în aceeași ecuație și purtarea măștii, faptul că locurile unde își petreceau timpul liber au fost închise fie total fie parțial”, a mai spus medicul.

Specialiștii în sănătate publică sunt de părere că decizia unui vaccin anual împotriva COVID-19 va fi luată în funcție de nivelul de transmitere din lume și comunitățile locale.

Vă recomandăm și:

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele