Alimentele pe care le consumăm au un impact esențial asupra sănătății. Unele sunt asociate cu un risc crescut de cancer, iar unele pot să contribuie la susținerea unui organism sănătos, ce luptă împotriva bolilor.
Dieteticianul Nichole Andrews, specializat în nutriția pacientului oncologic, a dezvăluit pe TikTok o listă de alimente și băuturi pe care le evită.
„Sunt un dietetician specializat în cancer. Am să vă spun care sunt alimentele pe care nu le mănânc sau beau, deoarece nu ajută la un stil de viață de prevenire a cancerului”, a explicat medicul, potrivit adevărul.ro.
Dr. Andrews a avertizat că alcoolul poate fi dăunător pentru sănătate:
„Eu nu consum niciun fel de alcool”, spune ea. Cu toate că mulți oameni asociază alcoolul cu relaxarea și evenimentele sociale, ea susține că „orice consum de alcool poate să vă crească riscul de cancer”.
Carnea procesată împreună cu alcoolul, sunt unul dintre cei doi agenți cancerigeni alimentaru cunoscuți, iar medical le evită.
„Fie că este vorba de pepperoni, hot dog, mezeluri, orice consum din acestea vă va crește riscul de cancer”, spune ea. În schimb, ea optează pentru alternative precum brânza, toppingurile vegetariene sau chiar prepararea de cârnați cruzi ca să îi pună pe pizza.
În plus, în loc să folosească carne procesată pentru sandvișuri, dr. Andrews își gătește propriile proteine. „Gătesc piept de pui, simplu, la cuptor. Îl feliez și îl pun în frigider”, spune ea.
În ce privește băuturile, ea a spus:
„Eu nu comand băuturi zaharoase atunci când ies să mănânc. Institutul American pentru Cercetarea Cancerului recomandă să nu avem un nivel ridicat de băuturi zaharoase care duc la exces de calorii, care apoi pot duce la exces de țesut adipos, care apoi crește riscul”, spune specialistul. Din fericire, băuturi sănătoase cu conținut scăzut de zahăr din care poți alege. Medicul optează în schimb pentru apă, ceai cu gheață neîndulcit sau suc dietetic.
Medicul spune să fim atenți și la zahărul din băuturi. Ea spune că nu adaugă zahăr în băuturile ei. Atenție și la consumul de burgeri și la cereale albe.
În plus, deoarece vine Paștele medicii au explicat și ce ar putea consuma bolnavii de cancer, cu ocazia acestei sărbători.
”În tradiția culinară românească se știe că de Paște există câteva tipuri de alimente care nu pot lipsi și care trebuie să fie pe masa fiecărui român, indiferent dacă este sănătos, bolnav, bogat sau sărac, dacă este singur sau dacă este alături de familie.
Și, pentru că suntem în preajma Sărbătorilor de Paște, alimentele preferate de români sunt reprezentate de ou, miel, vin și cozonac sau pască. Până aici, nimic ieșit din comun, chiar și atunci când discutăm despre alimentația pacientului oncologic. Toate alimentele enumerate mai sus nu au contraindicație în alimentația pacientului oncologic dacă ele sunt preparate fără exces de grăsime, dacă nu se prăjesc exclusiv în ulei și dacă se consumă în cantități moderate.
După un diagnostic de cancer, pacienții – sau familia și prietenii lor – încep adesea să se gândească la modul în care alimentele pot afecta cancerul și tratamentul acestuia. Prietenii bine intenționați vă pot «sfătui» să urmați o anumită dietă, să evitați să consumați anumite alimente sau să includeți în alimentație diverse «alimente miraculoase care vă pot vindeca de cancer», ori să urmați «diete anticancer». Unii dintre dumneavoastră caută informații pe internet, dar ceea ce găsiți acolo poate fi confuz, conflictual și copleșitor. Este greu să știi în cine să ai încredere.
Tot specialiștii în nutriția pacientului oncologic vă pot spune și confirma că obiectivul principal al nutriției în timpul tratamentului pentru cancer, dar și după terminarea tratamentului este menținerea capacității organismului de a tolera tratamentul, de a se pregăti pentru efectele secundare ale tratamentelor”, a explicat dr. Raluca Bârzu. Citește mai mult AICI.
CITEȘTE ȘI: