Un meteorolog militar îndeamnă populația să ia în serios alertele ANM: „De peste 20 de ani nu am văzut pe hărțile de prognoză atâta apă în atmosferă”
Un specialist al Armatei în observarea și prognoza fenomenelor atmosferice a declarat, pentru Hotnews, că ciclonul care s-a format în sudul Europei va aduce în sud-estul României cantități importante de apă.
Administrația Națională pentru Meteorologie (ANM) a avertizat, joi, că în intervalul 28-30 septembrie sunt așteptate fenomene meteo severe și vor cădea precipitații foarte mari de apă, fiind afectată inclusiv Capitala.
Astfel, România se va afla sub atenționari de ploi și vânt și o scădere a temperaturilor cu până la 20 de grade, iar pentru zona intracarpatică a fost emis cod galben, iar zonele subcarpatice, sudul și estul țării se vor afla sub coduri portocalii.
„În unele zone sunt așteptate și cantități de 100 litri pe metru pătrat. Mă uit pe radare, pe hărți și pe modelele de prognoză de peste 20 de ani. Dar niciodată nu am văzut atâta apă în atmosferă ca acum”, a declarat specialistul în meteorologie din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN), sub condiția confidențialității.
Specialistul din MApN susține că hărțile sunt în dinamică și pot apărea schimbări, în acest weekend.
„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar oamenii să ia în seamă alertele! De peste 20 de ani nu am văzut pe hărțile de prognoză atâta apă în atmosferă. Sunt și ceva vești bune: pe parcursul zilei de vineri, de exemplu, modelele au arătat o ușoară diminuare a ceea ce urmează. În sensul că în unele părți nu mai sunt prognozate cantități de 100 litri pe metru pătrat, ci de 90 l/mp. Dar în unele zone se mențin cifrele. Pe zone restrânse se vor înregistra cantități de apă de 80-100 litri/mp. Nici Bucureștiul nu va scăpa. În Capitală sunt așteptate ploi de 60 l/mp. Nu vine potopul, dar vor fi fenomene de vreme severă cauzate de ciocnirea a două fronturi atmosferice, unul foarte rece și altul foarte cald”, mai spune meteorologul militar.
Ciclonul care se îndreaptă spre România vine din Ungaria și zonele cele mai afectate de ploile abundente vor fi cele subcarpatice.
Șefa Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat că duminică, atunci când intră în vigoare un cod portocaliu, în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei, dar şi în Carpaţii Meridionali şi Orientali vor fi perioade cu ploi torenţiale.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat, vineri, că debitele estimate pentru Dunăre nu ar trebui să ne pună în niciun pericol, însă vor exista situaţii mai grele pe cursurile interioare din bazinele hidrografice aflate sub avertizări, iar duminică va fi „cea mai grea zi în ceea ce priveşte inundaţiile”.