Un nou CUTREMUR resimțit în Oltenia! Ce magnitudine a avut seismul

Publicat: 20 03. 2023, 16:30
Actualizat: 20 03. 2023, 16:53
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Un nou cutremur cu magnitudinea de 4.9, la adâncimea de 16.1 km s-a înregistrat luni după-amiaza în Oltenia, la ora 16:02:17.

Seismul s-a produs la 19km NV de Târgu Jiu, 64km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70km S de Hunedoara, 84km S de Deva, 94km E de Reșita, potrivit INFP.

Cel mai semnificativ cutremur din zona Olteniei s-a produs pe data de 14 februarie şi a avut o magnitudinea de 5,7, fiind urmat de sute de replici. Cu o zi înainte, în aceeaşi zonă, s-a produs un seism de 5,2 grade, la o adâncime de 16,5 kilometri.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al Institutului Național pentru Fizica Pământului și cercetător științific principal gradul I, actual membru al Societății Române de Fizică și al American Society of Civil Engineers – Mechanical Divsion, explica seria de cutremure din Oltenia.

”Aici se produc destul de des seisme, uneori unele în serie, dar deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm. Există posibilitatea ca roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panică. Dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare”, a declatat Gheorghe Mărmureanu, potrivit Adevărul.

Recomandările DSU

În urmă cu puțin timp, în Oltenia, Gorj s-a produs un cutremur cu intensitatea de 4,9, la o adâncime de 15 km. operative din județul unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere.Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/

Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI

ATENȚIE! În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).

https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente/

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute și prin aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.