Un ofițer al Direcției Poliției Rutiere, condamnat definitiv după ce a primit mită un pat de două persoane. Procesul a durat nouă ani

Un ofițer al Direcției Poliției Rutiere, condamnat definitiv după ce a primit mită un pat de două persoane. Procesul a durat nouă ani
Sursa FOTO: ARHIVĂ
Publicat: 20/07/2024, 11:06

Un comisar șef  de la Direcția Poliției Rutiere, din cadrul IGPR a fost condamnat definitiv, vineri, de magistrații Curții de Apel Iași, într-un dosar de corupție în care a fost judecat alături de alți opt agenți din cadrul Poliției Rutiere Vaslui. Ofițerul este singurul inculpat din dosar condamnat de judecători, în condițiile în care pentru restul acuzaților faptele s-au prescris. 

Comisarul șef Mihai Axente, fost ofițer în cadrul Direcției Rutiere a IGPR, a fost găsit vinovat pentru luare de mită și condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere. Pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu, acesta nu a mai fost pedepsit pentru că faptele s-au prescris, se arată în soluția Curții de Apel Iași, potrivit hotnews.ro.

În primă instanță, Tribunalul Vaslui hotărâse în ianuarie anul trecut, condamnarea lui Axente la 3 ani și 3 luni închisoare cu executare. De altfel, instanța de fond, pronunțase pedepse în cuantum total de 16 ani de detenție pentru inculpații găsiți vinovați.

Dosarul de corupție care a vizat Poliția Rutieră Vaslui se afla de opt ani pe rolul instanțelor de judecată. După sentința pronunțată de Tribunalul Vaslui, La Curtea de Apel Iași, dosarul a fost disjuns în două cauze distincte: unul în care a rămas vizat fostul șef al Poliției Rutiere Vaslui, Iulian Munteanu, și o parte dintre colegi și superiori, și cel de-al doilea în care au rămas comisarul Axente, fostul șef al IPJ Vaslui, comisarul șef Mihai Carp, opt agenți și ofițeri rutieri, precum și câțiva oameni de afaceri care au mituit polițiștii.

Cu excepția fostului ofițer din IGPR, față de toți ceilalți inculpați din dosar, Curtea de Apel Iași a decis vineri încetarea procesului penal pentru că faptele s-au prescris.

Polițiștii au transformat amenzile în avertismente

În cel de-al doilea dosar, care îl are cap pe afiș pe fostul șef al Poliției Rutiere Vaslui, instanța de la Iași se va pronunța pe 26 iulie.

Fostul șef al Poliției Rutiere Vaslui, Iulian Munteanu a fost arestat pe 19 decembrie 2015, alături de comisarul şef Mihai Axente.

Munteanu era acuzat că a solicitat în mod constant agenţilor din subordine să falsifice pocesele verbale de constatare a unor contravenţii prin suprascriere şi să transforme amenzile în avertismente. Beneficiarii serviciilor erau persoane din anturaj sau cunoştinţe de la care șeful Poliției Rutiere Vasului, acuza DNA, solicita diverse beneficii.

IGPR l-a trimis în control la Vaslui pe ofițerul Mihai Axente, pentru a verifica situația de la Poliția Rutieră. Deși a constatat mai multe nereguli ”șeful” din IGPR a închis ochii după ce a fost mituit de subalternii de la Vaslui.

Patul lui Axente a fost făcut pe comandă

Potrivit DNA, şeful Biroului Rutier a pregătit pentru superiorul din IGPR mai mulţi miei tăiaţi şi băuturi alcoolice. Bunurile au fost trimise la domiciliul comisarului din localitatea Dobroeşti (Ilfov).

În timp ce se afla în control la Vaslui, şeful Biroul Rutier, l-a condus pe comisarul-şef Axente la un atelier de tâmplărie al unei societăţi din zonă, pentru a-şi alege un pat.

Pentru că nu a găsit nimic pe gustul său, comisarul din IGPR a dat comandă de un pat prezentat într-unul dintre pliantele societăţii.

„Șefu… Ăsta mă… prietenașu ăsta al meu întreabă încă o dată, doi lungime, 1,60 lățime. Nu?”/ „ Unde vă vine mai bine? Cred că în stânga […] Cum stați cu fața? În sus, nu?”, îl întreba Munteanu pe superiorul său, la telefon, pentru a se asigura că patul va fi pe gustul său.

Patul din esenţă de lemn de frasin a fost trimis la locuința ofițerului din Ilfov în luna iulie 2015. Judecătorii au dispus confiscarea piesei de mobilier. După scandalul de corupție de la Vaslui, comisarul șef Mihai Axente a ieșit din sistem, pensionându-se.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini rare cu membrii celui mai mare trib complet izolat de restul lumii, alungați de...
Răsturnare de situație în cazul morții Mariei Diana, tânăra ucisă de urs la Jepii Mici:...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Instanţa supremă a ONU declară ilegale coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate
Descoperire FĂRĂ PRECEDENT la Pompeii! Nu a știut nimeni până acum
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan s-au despărțit! Mesajul pe care vedeta l-a lăsat pe rețelele...
Momente de coşmar pentru festivalierii Electric Castle 2024: "Ne mișcăm foarte greu". Ce dificultăţi au...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
De ce bărbații își lasă barba să crească? Motivele sunt surprinzătoare!