Prima pagină » Actualitate » Un ofițer și nouă agenți, reținuți de DNA în dosarul care vizează Poliția Rutieră Botoșani. Procurorii anticorupție anchetează șpăgi de 100 de lei

Un ofițer și nouă agenți, reținuți de DNA în dosarul care vizează Poliția Rutieră Botoșani. Procurorii anticorupție anchetează șpăgi de 100 de lei

Un ofițer și nouă agenți, reținuți de DNA în dosarul care vizează Poliția Rutieră Botoșani. Procurorii anticorupție anchetează șpăgi de 100 de lei

Procurorii anticorupție din cadrul DNA Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale în dosarul care vizează Serviciul Rutier din cadrul IPJ Botoșani. În context, au fost reținute pentru 24 de ore 11 persoane, între care un ofiţer, nouă agenţi de Poliţie şi o persoană fizică. Miercuri, 2 iunie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descins la sediul Serviciului Rutier din cadrul IPJ Botoșani, efectuând o serie de percheziții într-un dosar de corupție.

Perchezițiile de miercuri nu au vizat doar Serviciul Rutier Botoșani, ci s-au desfășurat și la alte 19 locaţii din judeţ, potrivit unui comunicat de presă transmis de DNA.

Șpăgi între 100 de lei și 100 de euro

Potrivit sursei citate, în acest dosar de corupţie a fost reținut ofițerul Florin Eduard Iacob, care este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu (dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit), fals intelectual, uz de fals în formă continuată şi favorizarea făptuitorului. De asemenea, au fost emise mandate de reţinere pentru agenţii Viorel Anton, Ionel Balan, Gabriel Botezatu, Robert Neculai Fecioru, Constantin Dorel Gherasim, Ionuţ Pavel Guriuc, Dumitru Cătălin Luca, Ciprian Constantin Rusu şi Iulian Stelian Coşman, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de luare de mită şi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite. Asupra a altor șase agenți din cadrul IPJ Botoșani s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

În perioada iunie-noiembrie 2020, cei 16 inculpaţi, poliţişti în cadrul IPJ Botoşani – Serviciul Rutier, inclusiv ofiţerul de poliţie, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la mai mulţi conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier”, se arată în comunicatul DNA.

Ofițerul Florin Iacob, acuzat de fals în acte

De asemenea, procurorii anticorupţie precizează că, „în perioada 31 martie 2019-9 iulie 2020, ofiţerul Florin Eduard Iacob ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declaraţii de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect punerea în circulaţie sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice, deschis faţă de inculpatul persoană fizică, reţinut în prezenta cauză”.

Prin aceste demersuri, ofiţerul a urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a persoanei respective şi emiterea unei soluţii procedurale de netrimitere în judecată.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele