Prima pagină » Actualitate » Un orădean a descoperit o COMOARĂ veche de 3.000 de ani, într-o pădure din Bihor. Bărbatul e pasionat de istorie și deține un detector de metale

Un orădean a descoperit o COMOARĂ veche de 3.000 de ani, într-o pădure din Bihor. Bărbatul e pasionat de istorie și deține un detector de metale

Un locuitor din Oradea, pasionat de istorie, a descoperit o adevărată comoară, veche de aproximativ 3.000 de ani, într-o pădure din comuna Brusturi, județul Bihor.

El a găsit mai multe bucăți de topoare celtice și o lamă de cuțit, artefactele fiind predate Muzeului Țării Crișurilor pentru studiu.

Bărbatul deține un detector de metale, pentru care are autorizație.

„Hobby-ul meu este să mă plimb cu detectorul de metale prin păduri. Am găsit fragmentele de topoare celtice şi lama de cuţit în aceeaşi groapă în pădurea din satul Picleu, comuna Brusturi. Mi-am dat seama de la început că sunt valoroase şi le-am predat imediat la Primărie (cea a comunei Brusturi-n.r), aşa cum prevede legea”, a precizat el.

Stilul de confecționare a acestor obiecte pare să corespundă celui întâlnit anterior în Peștera Igrița din Aștileu, adăugând un strat suplimentar de interes și importanță istorică.

„La o primă cercetare a fragmentelor, acestea datează de la finalul Epocii Bronzului şi începutul Epocii Fierului, adică din secolele XII – X î. Hr. Descoperirea, ce aparţine culturii pretracice, este cu atât mai interesantă cu cât stilul de realizare a obiectelor corespunde cu specificul Peşterii Igriţa din localitatea Aştileu”, a precizat Bogdan Tegreş, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Bihor.

Bărbatul a respectat procedurile legale și a anunțat autoritățile locale în termen de 72 de ore de la descoperire, facilitând astfel analiza și evaluarea acestor artefacte istorice.

În conformitate cu regulile, cei care descoperă astfel de obiecte valoroase sunt obligați să notifice primăriile din zonă, iar obiectele sunt preluate de Direcția Județeană pentru Cultură în vederea analizei și evaluării.

În cazul descoperirii de la Brusturi, bărbatul a declarat explicit că nu dorește nicio recompensă, subliniind că acțiunile sale sunt motivate de pasiunea pentru istorie și dorința de a contribui la descoperirea trecutului.

„Am specificat clar şi în scris autorităţilor că nu doresc nicio recompensă. Eu fac totul din pasiune şi mă bucur că pot contribui la descoperirea trecutului nostru”, a spus bărbatul, potrivit presei locale.

Sursa foto: Facebook/ Preda Bălăiban

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și