Prima pagină » Actualitate » Un oraș american s-a declarat „republică constituțională” pentru a evita restricțiile anti-Covid

Un oraș american s-a declarat „republică constituțională” pentru a evita restricțiile anti-Covid

Un oraș american s-a declarat „republică constituțională” pentru a evita restricțiile anti-Covid

Un oraș din nordul Californiei s-a declarat „republică constituțională” ca formă de protest la restricțiile anti-Covid impuse de guvernatorul statului. De-a lungul pandemiei au existat tensiuni între nordul rural al Californiei și conducerea statului american, printre primele din SUA care au introdus măsuri de lockdown, obligativitatea purtării măștii de protecție și vaccinarea obligatorie a unor categorii de angajați.

Consiliul local din Oroville, un oraș cu o populație de aproape 20.000 de locuitori situat la baza munților Sierra Nevada și la o distanță de aproximativ 140 de kilometri de capitala Sacramenta, a adoptat săptămâna aceasta o rezoluție care afirmă că se va opune oricăror ordine statale sau federale pe care le consideră abuzive, relatează The Guardian.

Liderii orașului spun că noua desemnare de „republică constituțională” este un mod de a afirma valorile orașului și de a se opune regulilor statale cu care nu sunt de acord. Un expert în drept afirmă însă că acesta este doar un gest simbolic care nu acordă autorităților locale nicio putere nouă.

Comitetul Butte  a refuzat să avizeze purtarea obligatorie a măștilor

Anul trecut, autoritățile din Oroville au refuzat să impună interzicerea luării mesei în interiorul unităților ospitaliere, una dintre măsurile decise de conducerea statului.

Comitetul Butte, în care este situat Oroville, a refuzat să avizeze purtarea obligatorie a măștilor mai devreme mai devreme în cursul acestei toamne, în pofida faptului că numărul de infecții cu COVID-19 crescuse vertiginos, un centru medical local raportând că se confruntă cu mai mulți pacienți decât în oricare alt moment al pandemiei.

Noul statut al orașului nu îi protejează pe locuitori de obligativitatea respectării legilor statale și federale

Membrii consiliului local din Oroville au argumentat înainte de adoptarea rezoluției că fac front comun pentru a le permite rezidenților să ia pe cont propriu deciziile legate de sănătatea lor.

„Vă asigur oameni buni că ne-am gândit foarte mult la fiecare părticică a acestui lucru”, a declarat primarul Chuck Reynolds, subliniind că „nimeni nu a venit cu ceva pe nepusă masă doar pentru a-și face imagine”.

Însă declarația orașului nu îl protejează de obligativitatea respectării legilor statale și federale, afirmă Lisa Pruitt, un expert în drept de la Universitatea California.

„O municipalitate nu se poate declara în mod unilateral scutită de legile statului California. Indiferent ce ar vrea să spună prin republică constituțională, nu poți zice hocus pocus ca să se întâmple asta”, spune Pruitt.

Scott Thomson, viceprimarul orașului, spune că Oroville și-a redactat propria rezoluție de la 0 după ce nu a putut găsi niciun alt exemplu de oraș cu o declarație similară.

„Sperăm că transformarea în oraș republică constituțională va fi cel mai bun pas pentru a ne recăpăta și păstra drepturile inalienabile protejate de Constituția Statelor Unite. Ce ne rămâne dacă nu avem asta? Dacă nu avem autonomie corporală?”, afirmă unul dintre locuitorii Oroville.

 

Însă viceprimarul Thomson spune că rezoluția nu afectează școlile locale, acestea căzând sub autoritatea districtului școlar.

Citește și