Un organism microscopic multi-celular a fost reînviat după ce a fost înghețat timp de 24.000 de ani. Cercetătorii au descoperit că o creatură microscopică asemănătoare unui vierme, etichetată de un „scandal evolutiv” de către biologi, a persistat timp de cel puțin 24.000 de ani și apoi s-a reprodus.
Un organism microscopic multi-celular a revenit la viață după ce a fost înghețat timp de 24.000 de ani în Siberia, potrivit noilor cercetări.
Oamenii de știință au dezgropat organismul cunoscut sub numele de rotifer bdelloid din râul Alayeza din Arctica Rusă.
Odată dezghețat, a reușit să se reproducă asexuat, după ce a petrecut milenii într-o stare de animație înghețată cunoscută sub numele de critobioză.
Cercetările anterioare au arătat că ar putea supraviețui până la 10 ani.
Dar noul studiu, publicat în Current Biology luni, citat de BBC, a sugerat că acestea ar putea dura mii de ani, dacă nu chiar pe termen nelimitat.
„Faptul că un organism multicelular poate fi înghețat și depozitat ca atare timp de mii de ani și apoi se poate întoarce la viață e un vis al multor scriitori de ficțiune”, a declarat Stas Malavin, de la Institutul rus de probleme fizico-chimice și biologice în știința solului.
El a spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea cum a reușit acest lucru. Oamenii de știință au înghețat și au dezghețat zeci de organisme într-un laborator pentru a examina procesul.
Datarea radiocarbonată a îmbătrânit exemplarul de rotifer bdelloid cu vârsta cuprinsă între 23.960 și 24.485 de ani.
Rotiferele Bdelloid sunt o clasă de rotifer care se găsește în mediile de apă dulce din întreaga lume. Numele de rotifer provine din latinescul care înseamnă „purtător de roți”.
Matthew Cobb, profesor de zoologie la Universitatea din Manchester, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că implicația cea mai spectaculoasă a cercetării a fost că pot exista tot felul de creaturi înghețate în permafrost care s-ar putea trezi pe măsură ce încălzirea globală topeste permafrostul.
Sunt unul dintre cele mai rezistente creaturi radioactive ale Pământului, potrivit New York Times, care raportează că pot rezista, de asemenea, la oxigen scăzut, foamete, aciditate ridicată și ani de deshidratare.
Aceste mici creaturi dure – care au un tract digestiv complet care include o gură și un anus – sunt capabile să supraviețuiască mediilor ostile prin oprirea tuturor activității și oprirea aproape în întregime a metabolismului lor.
Există rapoarte despre alte organisme multi-celulare care revin la viață după mii de ani, inclusiv un vierme nematod, precum și unele plante și mușchi.