Un păianjen ascuns în lăzile cu banane face ravagii printre bărbați. Înțepătura sa poate provoca PRIAPISM, iar medicii spun că „nu e nimic amuzant”

Publicat: 15 06. 2024, 21:23
Actualizat: 15 06. 2024, 21:28
FOTO - Caracter ilustrativ

Anumiți dăunători au reușit să ajungă în țări în care nu existau până atunci, în urma circulației mărfurilor în lume  Astfel, o specie de păianjen veninos a reușit să „călătorească” în locuri în care nu ne-am fi așteptat, inclusiv cutiile cu banane. Iar, odată ajuns la destinație, acesta face mult rău.

Pe lângă multe alte probleme de sănătate, acest prădător poate provoca și priapism, o afecțiune care îi afectează pe bărbați. Practic, provoacă o erecție de mai multe ore.

„Există în banane un foarte mare pericol pentru penis. Banana poate reprezenta un pericol pentru penis, dar nu pentru că are ceva în ea, banana, ci pentru că bananele care provin din Brazilia, Uruguay, Paraguay sau Argentina pot veni în ciorchine și s-a întâmplat în România. La un moment dat, un om a cumpărat un ciorchine de banane și a găsit în el un ditamai păianjenul. Este un păianjen veninos care are până la 5 centimetri și, atenție, se numește «Phoneutria nigriventer»”, a spus, pe Facebook, dr. Mihail Pautov, potrivit Adevărul.

„Phoneutria nigriventer” este un păianjen veninos a cărui mușcătură provoacă simptome severe, inclusiv creșterea pulsului, a tensiunii arteriale și a frecvenței respiratorii.

„Respiri repede, îți crește tensiunea, îți crește pulsul. Pe lângă asta, are 6 neurotoxine care duc la niște dureri extraordinare în tot corpul și mai provoacă ceea ce se cheamă priapism, o erecție penilă care durează mai multe ore. În multe cazuri documentate poate să ducă la moarte. Nu e nimic amuzant în asta, pentru că o erecție care durează multe ore este foarte dureroasă, poate să ducă penisul în ischimie, poate să ducă chiar la impotență, dacă supraviețuiști acestei mușcături de păianjen”, a mai spus medicul.

Cu toate că nu este o afecțiune foarte întâlnită în general, priapismul apare frecvent în rândul anumitor grupuri de oameni, cum ar fi persoanele care suferă de anemie cu celule în seceră.

Tratamentul prompt pentru priapism este de obicei necesar pentru a fi prevenită deteriorarea țesuturilor care ar putea duce la incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție (disfuncție erectilă).

Priapismul afectează cel mai frecvent bărbații în vârstă de cel puțin 30 de ani, dar poate debuta încă din copilărie în cazul persoanelor cu anemie cu celule în seceră (cunoscută și sub denumirile de drepanocitoza, anemie falciformă sau siclemie), mai scrie sursa citată.

FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia