România pare să fie țara tuturor posibilităților. Însă nu din punctul de vedere al visurilor împlinite, așa cum pare a fi America, ci a lucrurilor nelalocul lor.
Recent, un polițist local din localitatea Hârlău, județul Iași, a fost oprit în trafic pentru că se deplasa haotic. Atunci când cei de la poliția rutieră l-au testat cu aparatul alcooltest, rezultatul i-a adus un dosar penal.
”La data de 21 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hârlău au fost sesizați cu privire la faptul că pe raza orașului Hârlău circulă un autoturism într-un mod haotic. Polițiștii au procedat la oprirea autoturismului, iar la volan a fost identificat un bărbat de 45 de ani.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 1.20 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Cercetările continua”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.
Potrivit Codului Rutier din România, o concentrație de sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de 1.300 de lei și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
Dacă în momentul testării șoferului, aparatul alcooltest indică o valoare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau mai mare, fapta este considerată infracțiune.
În acest caz, este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar șoferul este condus la spital pentru recoltare de sânge.
Fapta se poate pedepsi cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală, iar în cazul în care un conducător auto este condamnat pentru o astfel de infracțiune, permisul de conducere se anulează.
De asemenea, refuzul recoltării de probe biologice se poate pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Foto: bzi.ro