Un poliţist din Roman, județul Neamț, a plecat în concediu prin Europa, cu o dubă inscripţionată cu mesajul „Jos mafia din Poliţia Română”. Agentul a trecut deja prin Viena (Austria) şi Praga (Cehia) cu un microbuz, unde a vorbit cu românii întâlniți prin capitalele respective și s-a fotografiat cu alți colegi de breaslă. A avut probleme, încă de la ieșirea din țară, dar și în Ungaria.
Ioan Cănărău este agent principal şef la Poliţia Roman, judeţul Neamţ, iar de puţin timp lider al Sindicatului Europol Neamţ şi vicelider la nivel naţional.
Pe microbuzul său a scris mesaje acuzatoare la adresa Poliţiei Române şi a MAI: „Jos mafia din Ministerul Afacerilor Interne”, „Jos mafia din Poliţia Română!”, iar pe lunetă a folosit texte în limba engleză: „Stop abuse (of power) in the Ministry of Internal Afairs of Romania”; „Stop abuse (of power) in the Romanian Police”.
Polițistul a precizat că în capitatele europene vizitate, pe 3 şi 4 august 2022, a fost abordat de mai mulți români.
„(…) M-au oprit destui. Chiar la Donauturm Wien am vorbit cu un domn din Baia Mare, iar altul mi-a zis că este frumos şi inspirat mesajul de pe maşină. Apoi, pe o stradă, chiar în apropierea Parlamentului austriac, cineva mi-a zis că din cauza corupţiei a plecat din România”, a spus el.
Şi în Praga a fost oprit de conaţionali, ce se interesau despre persoana care are asemenea bannere pe microbuz, dând noroc cu el. Poliţistul a meţionat că la fel au stat lucrurile la Budapesta, un român spunându-i că are mare curaj să circule cu aceste mesaje la „vedere”.
„Când i-am spus că sunt poliţist, a rămas interzis, foarte mirat, întrebându-mă dacă nu am probleme. I-am zis: cu duiumul”, povestește polițistul.
Ioan Cănărău a relatat şi despre o întâmplare petrecută când a intrat în Ungaria, venind dinspre România. Vameşii i-au luat actele şi l-au lăsat să aştepte aproximativ o oră.
Apoi i-au spus că are parbrizul fisurat şi că trebuie să se întoarcă. Și, deși a cerut să i se dea o autorizaţie de reparaţii în Ungaria, ca să-l schimbe pe teritoriul maghiar, autoritățile au refuzat și a fost nevoit să se întoarcă la Oradea pentru a remedia problema.
„Au refuzat. N-au vrut să-mi dea niciun înscris oficial cu refuzul de a mi se permite să intru în Ungaria. Unul dintre ei ştia româneşte şi mi-a spus că şeful le-a zis să nu mă lase să intru dacă e parbrizul fisurat. M-am dus la Oradea şi l-am schimbat. Apoi, nu s-a mai uitat niciunul la parbriz, dar tot am stat vreun sfert de oră, după care m-au lăsat sa intru. Cred că a fost o înţelegere între şefii punctelor de frontieră, român şi ungar, să caute chichiţe”, a declarat Ioan Cănărău pentru Adevărul.ro.
Mai mult, el îi acuză chiar pe colegii săi români că l-au hărțuit până să iasă din țară și susține că mașina sa ar fi fost „dată în consemn”.
„Într-o localitate din județul Bihor, aproape de Aleșd, am fost oprit de un echipaj de poliție! Colegii au recunoscut sec faptul că mașina a fost «dată în consemn» și că șeful Poliției Aleșd a dispus să fie oprită iar polițiștii să o verifice «la sânge»! La fel s-a întâmplat și în județul Cluj!”, a explicat bărbatul, pe contul său de Facebook, unde a postat și o filmare pentru a demonstra spusele sale.
Potrivit sursei citate, Ioana Lascău – ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor (IJP) Bihor – a infirmat că maşina lui Ioan Cănărău ar fi fost dată în consemn, explicând că a fost oprit în trafic deoarece autovehiculul prezenta colantări care puteau obstrucţiona vizibilitatea şoferului.
FOTO & VIDEO: Facebook.com/canarau.ioan