Prima pagină » Actualitate » Un polițist din trupele speciale a rămas fără salariu după ce a refuzat să se interneze la psihiatrie. Luptătorul a făcut greva foamei în fața MAI

Un polițist din trupele speciale a rămas fără salariu după ce a refuzat să se interneze la psihiatrie. Luptătorul a făcut greva foamei în fața MAI

Un fost luptător al trupelor speciale ale IPJ Gorj, care se ocupa de pregătirea fizică a polițiștilor din județ, a fost suspendat după ce a refuzat să se lase internat la secția de Psihiatrie a spitalului MAI, Prof. doctor „Dimitrie Gerota”. Polițistul ar fi fost declarat inapt după ce i-a scos la alergare și tragere pe toți angajații inspectoratului județean, cu tot cu psihologi, contabili, gospodari și specialiști în materie de resurse umane. Până să fie suspendat, polițistul a protestat public, în fața sediului MAI, unde a făcut inclusiv greva foamei.

În anul 2016, IPJ Gorj a cerut Poliției Capitalei un om de la structura de intervenție rapidă care să-i ajute pe polițiștii gorjeni. În acest sens, a fost ales Nicolae Feroiu, un luptător cu multă experiență, care, înainte de detașare, a fost supus inclusiv unei evaluări realizate de specialiștii Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS) din cadrul Poliției Române.

Ulterior, începând cu data de 1 ianuarie 2018, Feroiu a rămas la IPJ Gorj, în interesul serviciului și a fost desemnat să se ocupe cu pregătirea fizică, tehnico-tactică și tragere cu armele de serviciu pentru cadrele instituției.

Potrivit legii, polițiștii operativi trebuie să efectueze, lunar, șase ore de antrenament, în timp ce oamenii de la birouri, care compun structurile neoperative, numai patru. Cu toate că nu sunt implicați în mod uzual în anchete, aceștia din urmă sunt trimiși în stradă cu ocazia alegerilor ori alte categorii de evenimente, pentru care este nevoie de suplimentarea numărului de polițiști din stradă.

Împreună cu doi colegi, Feroiu a luat lucrurile în serios, iar pe pista de alergare au ajuns, pe lângă judiciariști și polițiștii de la ordine publică, toți criminaliștii, toate angajatele de la Serviciul Finaciar dar și mulți alții. Aceiași polițiști au început să respecte și programul lunar de tragere. În total, în jur de 800 de oameni.

Polițiștii chiuleau de la pregătire

„În data de 29 noiembrie conducerea mi-a solicitat un raport cu privire la nivelul de pregătire al oamenilor. Inspectorul șef mi-a cerut să fiu corect, așa că am scris exact ce am constatat. Le-am spus că între 60 și 70 la sută dintre cei 800 de oameni sunt slabi și foarte slabi la toate capitolele. Aveau probleme cu rezistența fizică, motricitatea și utilizarea armamentului”, a spus acesta.

Nicolea Feroiu spune că acest program ar fi provocat o adevărată revoltă, mai ales că, potrivit legii, la sfârșitul anului probele sportive trebuie luate. În cazul în care nu ating baremele, aceștia sunt trimiși acasă și după zece zile, timp în care ar trebui să se pregătească, revin la evaluare. În cazul în care nici de această dată nu se descurcă mai bine, pot ajunge în situația în care să fie cercetați disciplinar.

Pe acest fond de nemulțumire generală, Feroiu susține că, în iulie 2019 a raportat conducerii că aproximativ 300 de cadre chiulesc de la pregătire. În consecință, șeful IPJ Gorj, comisarul șef Decebal Drăghia le-a cerut tuturor să întocmească rapoarte individuale.

Mai mult, Feroiu i-a și anunțat pe colegii săi că cine nu va veni pregătit la testarea anuală, nu va fi declarat admis și nici nu va lua în seamă eventualele rugăminți sau presiuni.

Nu după multă vreme, luptătorul SAS a fost chemat, din timpul serviciului, de psihologul unității, care i-a făcut o evaluare. Pentru că a fost declarat respins, polițistul a contestat rezultatul și a fost supus unei testări noi. A picat pentru a doua oară, motiv pentru care, după alte misiuni pe care le-a executat în calitate de luptător al trupelor speciale a ajuns la Ordine Publică, în serviciul de patrulare.

Agentul principal Nicolae Feroiu nu s-a lăsat și a mers din proprie inițiativă la un cabinet specializat din Craiova, unde a fost găsit apt pentru a face parte din Serviciul Acțiuni Speciale (SAS).

Feroiu a mers la Comisia de Abuzuri din Parlament

Pentru că nu era luat în seamă, acesta a protestat zile în șir în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne, unde a făcut inclusiv greva foamei, fără să fie băgat în seamă de oficialii MAI. Acesta a mers inclusiv la Comisia de Abuzuri din Parlament, care i-a dat dreptate și a cerut ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode demiterea inspectorului șef al IPJ Gorj, trimiterea Corpului de Control la IPJ Gorj și repunerea polițistului pe funcția deținută anterior în cadrul SAS.

În plus, Comisia de Abuzuri i-a solicitat lui Feroiu să se testeze la un cabinet civil, fiind direcționat către cunoscutul psiholog Tudorel Butoi. Polițistul a declarat, pentru Gândul, că, după expertiză, Tudorel Butoi l-a găsit apt.

La data de 4 august, fostul luptător SAS a fost înștiințat că în urma unor adrese emise de Direcția Medicală din MAI și Comisia de Expertiză Medico-Militară de pe lângă Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova, este necesară internarea acestuia pentru evaluare clinică și teste psihologice specifice activității în MAI.

Pentru că nu s-a prezentat, conducerea IPJ Gorj a dispus, joi, suspendarea polițistului, pe o perioadă nelimitată, timp în care nu-și va mai lua salariul iar vechimea pe cartea de muncă va fi întreruptă.

Nu voi renunța și voi lupta până la capăt pentru a demonstra că tot ce mi s-a întâmplat este un abuz prin care s-a încercat înlăturarea mea, prin orice mijloace. Menționez că de-a lungul carierei am fost supus unui număr mare de testări psihologice mai ales că, încă din 2006 am activat în diverse structuri de intrevenție rapidă, inclusiv antiteroristă, în cadrul Janrameriei Române”, a spus, pentru Gândul, agentul șef principal Nicolae Feroiu.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și