Prima pagină » Actualitate » Un program creat de trei elevi din HUNEDOARA va rula pe Stația Spațială Internațională

Un program creat de trei elevi din HUNEDOARA va rula pe Stația Spațială Internațională

Un program creat de trei elevi din HUNEDOARA va rula pe Stația Spațială Internațională

Un program realizat de trei elevi din Hunedoara va rula pe ISS (Stația Spațială Internațională) pentru a monitoriza evoluția și starea de sănătate a vegetației de pe planeta Pământ, experimentul fiind propus de echipa clubului RobotX, al cărui mentor este profesorul Mircea Nistor.

Potrivit acestuia, Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat că proiectul gândit de cei trei elevi va fi aplicat în perioada aprilie – mai pe ISS, datele culese în cadrul experimentului urmând să fie prelucrate de aceștia la sfârșitul lunii viitoare.

Programul a fost gândit și creat de Alexandru Budiul, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, Maria Alexa, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, şi de Luca Rădos, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”.

Într-un mesaj transmis ESA profesorului Mircea Nistor și citat de pagina oficială a Primăriei Hunedoara, se arată că experimentul AstriX Mission Space Lab a obținut „statutul de zbor”, precizându-se că acesta va rula pe ISS în perioada aprilie – mai 2023.

„Vom descărca datele şi le vom trimite spre sfârşitul lunii mai. Veţi putea apoi să scrieţi raportul vostru final, care este ultima fază a Mission Space Lab Challenge”, se menţionează în mesaj.

Profesorul Nistor a explicat că proiectul la care participă elevii din cadrul RobotX Hunedoar s-a derulat în două faze.

În prima din faze, echipele înscrise au trimis ESA proiecte sau idei de experimente, din care au fost selectate cele mai bune. Ulterior, ESA a transmis echipelor câștigătoare câte un kit special specializat, iar copiii au creat softul necesar pentru funcționarea experimentelui propus.

Echipa RobotX Hunedoara, colaborare îndelungată pentru ISS

„Noi am primit acest kit anul trecut, în decembrie, el fiind format, în principal, dintr-un micro-controller, un modul de inteligenţă artificială şi o cameră. Cei trei copii au creat softul necesar, iar acesta va rula pe un kit similar amplasat pe Staţia Spaţială Internaţională. Experimentul va dura cam trei ore, adică durata în care Staţia înconjoară, pe orbită, Pământul de două ori. Este un sentiment nemaipomenit pentru copii să ştie că softul lor va rula pe Staţia Spaţială Internaţională! La fel este şi pentru mine. În cele trei ore, se vor realiza aproximativ 1.000 de imagini care ne vor ajuta apoi să evaluăm starea de sănătate a vegetaţiei planetei şi evoluţia acesteia”, a explicat coordonatorul şi mentorul RobotX Hunedoara.

În 2019, o altă generație de elevi din cadrul echipei RobotX Hunedoara a mai realizat un soft cu ajutorul căruia, tot pe ISS, s-a făcut o evaluare a modului în care evoluează stratul de nori al planetei, când s-a constatat o tendință de creștere a acestuia, a mai arătat profesorul Nistor, potrivit ct100.ro.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și