Prima pagină » Actualitate » Un protestatar AUR a desenat o svastică pe steagul UE. Parchetul General a fost sesizat de un deputat

Un protestatar AUR a desenat o svastică pe steagul UE. Parchetul General a fost sesizat de un deputat

Un protestatar AUR a desenat o svastică pe steagul UE. Parchetul General a fost sesizat de un deputat
Un protestatar AUR a desenat o svastică pe steagul UE. Parchetul General a fost sesizat de un deputat

Deputatul Alexandru Muraru, consilier onorific al premierului, dar și reprezentant special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei, a anunțat miercuri că a sesizat Parchetul General și Poliția după ce un protestatar a desenat simboluri naziste pe un steag al UE în timpul protestelor AUR din fața Parlamentului.

Acesta spune că astfel de gesturi sunt inacceptabile și insultătoare pentru memoria suferințelor celor care și-au pierdut viața în lagărele de concentrare naziste, potrivit Observatornews.

„Simbolul nazist folosit de unii manifestanţi în cadrul protestului din faţa Parlamentului României, la care au luat parte şi demnitari ai grupului parlamentar AUR, reprezintă o infracţiune flagrantă care trebuie imediat investigată şi sancţionată ferm. Este inacceptabil pentru statul român să tolereze aşa ceva şi este, deopotrivă, insultător pentru memoria suferinţelor celor care şi-au pierdut viaţa în lagărele de concentrare ale Germaniei naziste şi puţinilor urmaşi ai acestora”, a transmis Alexandru Muraru, într-un comunicat oficial.

Potrivit parlamentarului, „fotografia cu svastica desenată pe steagul Uniunii Europene de către un protestatar AUR reprezintă la Parlament un semnal de instigare la violenţă şi ură, care a prejudiciat grav imaginea României în cele mai cunoscute publicaţii din lume”.

Alexandru Muraru: Expresiile extremiste sunt inacceptabile

Deputatul mai spune că acțiunile extremiste ale unor parlamentari n-au făcut decât să încurajeze manifestările xenofobe.

„Expresiile extremiste ale unor reprezentanţi în Parlamentul României sunt inacceptabile în faţa opiniei publice, a persoanelor şi organizaţiilor care luptă pentru memoria victimelor Holocaustului. Acest comportament reprobabil din partea unor demnitari nu a făcut altceva decât să se materializeze în incidente publice de natură xenofobă. Degradarea şi tensionarea repetată a atmosferei din Parlament a creat acest context social, iar desenarea zvasticii este o consecinţă directă a politicii partidului extremist AUR.

Aşa cum am mai spus în repetate rânduri, ascensiunea acestei formaţiuni politice în Parlament a degradat încontinuu, masiv, discursul public şi a reluat o amplă operaţiune sistematică de punere în discuţie a faptelor istorice din anii 40, de elogiere a criminalilor de război, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului. Toate acestea reprezintă o escaladare fără precedent după anii 90”, a declarat Alexandru Muraru.

Alexandru Muraru precizează că „astfel de mişcări ne arată, încă o dată, că trebuie să intensificăm eforturile de promovare ale politicilor memoriei la nivel guvernamental, central şi local, dar şi a celor de combatere a xenofobiei, antisemitismului, a rasismului şi ale altor forme de intoleranţă, de violenţă simbolică sau politică”.

Cei doi protestatari, reținuți în urma mitingului ilegal de la Parlament, plasați sub control judiciar

Cei doi protestatari care au fost reținuți în urma mitingului ilegal de la Parlament au fost plasați sub control judiciar, afirmă surse judiciare pentru GÂNDUL.

Cei doi bărbați, de 23 și 52 de ani, au fost prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă, dar magistrații au decis ca ei să fie plasați sub control judiciar.

În urma protestelor din data de 21 decembrie, când mai mulți protestatari au forțat intrarea în curtea Parlamentului României, Poliția București a deschis un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, violarea sediului profesional, distrugere și portul fără drept de obiecte periculoase.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și