UPDATE | Proxenetul care a obținut sute de mii de euro obligând tinere să se prostitueze în cluburi din Austria a fost plasat în arest la domiciliu
Procurorii DIICOT au reținut un bărbat care a obligat trei tinere să se prostitueze, în România, dar și în cluburi din Austria. Tinerele erau ținute în locuința proxenetului, care le ducea clienților, le plătea transportul până în Austria și lua toți banii plătiți de clienți.
UPDATE: Tribunalul Bistrița-Năsăud a respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a inculpatului acuzat de trafic de persoane și proxenetism, dispunând ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu. Instanța a considerat că cererea procurorilor este ”neîntemeiată”.
”Dispune luarea faţă de inculpatul B. F.I. (…) a măsurii preventive a arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 06 decembrie 2021 până în data de 04 ianuarie 2022, inclusiv”, potrivit deciziei instanței.
Bărbatul acuzat de trafic de persoane și proxenetism are interdicție să părăsească locuința și să discute cu tinerele pe care le-a obligat să se prostitueze, altfel riscă să fie arestat preventiv.
Decizia Tribunalului nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Cluj.
”În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul a recrutat un număr de 3 persoane vătămate pe care le-a transportat, adăpostit și determinat să practice prostituția, în diverse locații din România, dar și în cluburi din Austria, reușind să obțină astfel peste 700.000 de euro”, potrivit Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crminalitate Organziată și Terorism (DIICOT).
Bărbatul a fost prins în urma unor percheziții făcute duminică de procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară de la SCCO Bistrița-Năsăud la locuința acestuia, iar după ce a fost audiat, pe numele lui a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.
Pentru că la perchezițiile din locuința proxenetului a fost găsit și un borcan ce conținea muguri de canabis, procurorii l-au acuzat și de deținere de droguri de risc, pentru consum propriu.
Cele trei tinere obligate să se prostitueze au fost consiliate psihologic și beneficiază de drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.
România, țară de origine pentru victimele traficului de persoane
Traficul de persoane este în continuare un fenomen social, întreținut de mirajul unei vieți mai bune și a obținerii unor beneficii financiare facile, fără o minimă pregătire, în afara granițelor României.
România a rămas țară de origine pentru victimele traficului de persoane, care provin din segmente de populație aflate într-o condiţie de vulnerabilitate crescută, potrivit bilanțului pe 2020 al DIICOT.
Țările vest-europene au continuat să păstreze statutul de ţări de destinație pentru cetățenii români atrași în situaţii de trafic şi exploatare, în aceste țări existând o cerere crescută pentru servicii sexuale, pentru forță de muncă ieftină sau contextul oportun pentru tolerarea cerșetoriei.
Sunt preferate ca țări de destinație în continuare Germania, Spania, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Olanda, Belgia, Elveția, un element de noutate fiind traficarea de victime în Malta.
Majoritatea victimelor continuă să fie recrutate din zonele rurale sărace, în special din familii dezorganizate, monoparentale sau cu mari dificultăți financiare, ori în care cel puțin unul dintre părinți are comportament abuziv sau este alcoolic.
Metoda cea mai frecvent întâlnită în cazul racolării tinerelor pentru exploatare sexuală este „Lover boy”, urmată de inducerea în eroare a victimei cu privire la „găsirea unui loc de muncă” decent.
Traficanții uzează din ce în ce mai puţin de constrângerea fizică şi psihică pentru recrutare, dar nu au fost abandonate metodele clasice de recrutare, în care victimele acceptă cu ușurință oferte dubioase și riscante de lucru, în diferite industrii, inclusiv cea a prostituției, ajungând apoi ca prin diverse metode și forme de control fie obligate să se prostitueze.