Un raport al ANAF pe luna iulie, publicat vineri arată că numărul controalelor antifraudă a fost aproape dublat față de luna precedentă. În urma celor peste 3.600 de controale antifraudă s-au dat amenzi de de 129,7 milioane lei, susțin reprezentanții instituției.
Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală a prezentat vineri un raport al acțiunilor întreprinse în luna iulie 2023 de către direcțiile de specialitate din cadrul Agenției și rezultatele generate de acestea:
„Nevoia unei bune colectări a veniturilor este un subiect amplu dezbătut pe agenda publică. Și este firesc, pentru că îmbunătățirea acestui proces contribuie inerent la finanțarea proiectelor și programelor guvernamentale de investiții. Tocmai de aceea am decis să publicăm aceste raportări. Ne-am asumat să monitorizăm atent tranzacțiile și situațiile financiare suspecte și să acționăm acolo unde sunt posibile cazuri de evaziune. ANAF a intensificat controlul asupra zonelor sensibile în ceea ce privește evaziunea, precum comerțul cu produse supuse accizelor, importul și exportul de mărfuri. Solicitarea mea fermă față de inspectori este ca în timpul acțiunilor de control să ofere informații și sfaturi contribuabililor, să explice regulile și regulamentele fiscale acolo unde este nevoie, pentru a evita erorile și inadvertențele. Angajamentul față de respectarea drepturilor contribuabililor și față de asigurarea unui mediu fiscal corect și transparent este un deziderat ce trebuie asumat în fiecare zi. Dincolo de acestea, vital este să ne concentrăm pe un proces profund de reorganizare și transformare digitală”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Strategia ANAF în ceea ce privește activitatea de control fiscal se concentrează în jurul a două principii: încurajarea creșterii conformării voluntare la declarare a contribuabililor și prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, se arată în comunicat.
Reprezentanții instituției susțin că în vederea armonizării procedurilor de control fiscal cu tendințele internaționale potrivit cărora activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformării la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptată și progresivă a formelor și acțiunilor de control fiscal.
În acest sens, în vederea creșterii conformării la declarare a contribuabililor, Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin structurile de control fiscal, desfășoară în prezent două tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanță cu contribuabilul:
Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuși acțiunilor de control fiscal, respectiv:
Raportul arată că în luna iulie 2023, organul de inspecție fiscală din cadrul ANAF a emis un număr de 1.790 notificări de conformare pentru riscuri fiscale estimate în sumă de 147.914.892 lei.
De asemenea, în luna iulie 2023 au fost realizate de către structurile cu atribuții de control fiscal din ANAF: