Un tânăr român, în vârstă de 30 ani, a primit 35.000 euro daune de la Poliția olandeză din Amsterdam pentru că a fost rănit în timpul arestării sale.
Bărbatul a fost rugat, în data de 14 august 2020, să „iasă cu bicicleta din pasajul unei stații”, din Amsterdam, potrivit unei agenții olandeze care ajută oamenii care suferă vătămări corporale, citată de Știri Diaspora.
La rândul lor, polițiștii și-au motivat gestul prin faptul că, la somația lor, „românul nu mergea suficient de repede”. Prin urmare, acesta a fost „împins de umăr și lovit cu pumnul în față, iar un ofițer l-a prins apoi și l-a aruncat la pământ”, notează sursa citată.
Românul și-a rupt șoldul și a urlat de durere, dar polițiștii au refuzat să cheme o ambulanță și doar un martor care a asistat la întreaga scenă a chemat o echipă medicală la fața locului.
După „o anchetă internă a poliției, cu analizarea imaginilor de pe camerele de supraveghere disponibile”, părea „clar” că acțiunea brutală a polițiștilor nu avea nicio justificare.
Poliția din Amsterdam confirmă că a plătit bărbatului lovit nejustificat 35.000 euro daune și despăgubiri, iar purtătorul de cuvânt al Poliției a transmis că „au fost luate măsuri corespunzătoare pe plan intern în urma acestui caz”.
Cei 35.000 de euro „reprezintă atât compensații materiale pentru cheltuielile suplimentare medicale efectuate, cât și compensații pentru spaima, durerea și umilința îndurată”.
Avocatul Wieteke Drummen, cel care a reprezentat victima, a desfășurat și un proces împotriva Poliției, „pentru că Parchetul a refuzat să-l judece pe ofițer”, după ce „acesta l-a agresat pe client” iar, în prezent, agentul încă lucrează pentru Poliția din Amsterdam.
Românul a trebuit să fie operat după fractura de șold și încă mai avea probleme un an mai târziu, potrivit sursei citate.