Prima pagină » Actualitate » Jaf ca-n filme, pus la cale de un ROMÂN: 78 de tone de pui congelat au „dispărut” din Finlanda și au apărut în Spania în doar câteva zile 

Jaf ca-n filme, pus la cale de un ROMÂN: 78 de tone de pui congelat au „dispărut” din Finlanda și au apărut în Spania în doar câteva zile 

Jaf ca-n filme, pus la cale de un ROMÂN: 78 de tone de pui congelat au „dispărut” din Finlanda și au apărut în Spania în doar câteva zile 
Caz șocant în Spania. Un român și-a ucis iubita minoră, cu care avea un copil, apoi i-a dezmembrat cadavrul

Un român a fost arestat în urma unui jaf spectaculos, ce pare desprins dintr-un scenariu de film. Acesta a fost considerat creierul operațiunii prin care 78 de tone de pui congelat au dispărut fără urmă din Finlanda, doar pentru a fi găsite ulterior în Madrid.

Potrivit informațiilor oferite de Poliția Națională din Spania, cei trei suspecți au reușit să se prezinte drept reprezentanți ai unei mari companii oland eze, obținând astfel o cantitate substanțială de bunuri.

În loc să transfere bani în conturile corecte, aceștia au orchestrat furtul a 78.000 de kilograme de pui congelați. Marfa, evaluată la 191.000 de euro pe piața neagră, a fost transportată pe o distanță de peste 4.000 de kilometri, de la locul său de origine din Finlanda până în Spania. Odată ajunși în Madrid, bunurile au fost redistribuite către Valencia și Arahal, un oraș din provincia Sevilia, conform publicației spaniole ABC.

Prinderea infractorilor: O operațiune complexă

Operațiunea poliției s-a soldat cu capturarea a trei persoane: un român de 43 de ani, un spaniol de 58 de ani și un paraguayan de 44 de ani, ambii cu cetățenie spaniolă. În special, românul, descris drept expert informatic, a fost recunoscut ca fiind creierul întregii operațiuni.

Ancheta poliției, desfășurată de Unității Centrale de Combatere a Criminalității Informatice, a durat aproximativ trei luni și a inclus o analiză detaliată a unei rețele de companii fantomă.

În martie, o companie din Lituania a fost prima care a semnalat frauda. Înșelată de aceiași infractori, firma a depus o plângere oficială după ce infractorii, dându-se drept angajați ai unei mari companii olandeze, au plătit un avans pentru a câștiga încrederea și s-au oferit să se ocupe de transportul mărfii.

Aceștia au schimbat destinația finală a bunurilor, direcționând transportul către Madrid, Valencia și Arahal, în loc de Olanda.

O înșelătorie sofisticată

În timpul investigațiilor, poliția a descoperit un conglomerat de companii fantomă care a facilitat distribuția și vânzarea mărfii pe teritoriul Spaniei. Prin aceste companii, infractorii au încercat să mascheze traseul mărfii și să o introducă pe piața neagră.

Românul a fost prins în Madrid după ce a încercat să se ascundă oferind date false de identitate. După capturarea acestuia, autoritățile au reușit să recupereze 51.000 de kilograme de carne, adică aproximativ 65% din cantitatea furată.

Investigația rămâne deschisă, iar polițiștii continuă să caute restul mărfii furate. Aceasta este încă depozitată în camere frigorifice din Spania și provine, se pare, din Polonia și Finlanda.

Aceste „modus operandi” al infractorilor a surprins experții în detectarea infracțiunilor de tip BEC (Business Email Compromise), unde de obicei se urmărește obținerea de bani din conturi bancare străine, nu furtul de bunuri fizice. În acest caz, infractorii au folosit metode sofisticate, inclusiv frauda CEO, pentru a substitui furnizorii de încredere și a păcăli companiile să dispună de mărfuri valoroase.

Datorită volumului mare de informații de analizat, colaborarea polițienească internațională a fost esențială pentru localizarea bunurilor și capturarea infractorilor, punând astfel capăt unei rețele de fraudă ce opera la nivel european.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și