Un român a primit pedeapsa cea mai mare într-un dosar cu 11 inculpați de la azilul de bătrâni al „ororilor” din Torchiagina, provincia Perugia, Italia. Judecătorul a pronunțat, cumulat, o pedeapsă de 45 de ani și 9 luni inculpaților pentru „violență fizică și psihologică brutală” asupra oaspeților unității.
Dosarul judiciar, în primă instanță, a presupuselor maltratări în centrul de reabilitare Alveare di Torchiagina, Italia, s-a încheiat cu 11 condamnări. Pedepsele decise de judecătorul Francesco Loschi sunt mai severe decât a solicitat procurorul din Perugia, potrivit publicației italiene lanazioneit.it. Magistratul, la finalul procesului, l-a condamnat la 6 ani pe Fulvio F., 6 ani și jumătate pentru Maria G., 7 ani și jumătate pentru Bogdan G., 2 ani și 2 luni pentru Rosa P., 3 ani și 9 luni pentru Matteo S., 2 ani și 9 luni pentru Antonio V., 3 ani pentru Irene F., 2 ani și 9 luni pentru Luisa M.. Pentru ultimii trei, procurorul a cerut achitarea, dar judecătorul le-a dat închisoare: câte 2 ani și 9 luni pentru Eleonora B. și Vito M., 5 ani și jumătate pentru Alessio B.
Procurorul a emis ipoteza infracțiunilor de rele tratamente, răpire și vătămare. Conform rechizitoriului, în azilul de bătrâni, pensionarii ar fi fost maltratați și bătuți, închiși în camere, reduși la tăcere cu bandă adezivă pusă pe gură. Potrivit reconstituirii acuzației, inculpații, din diverse motive, au atacat fizic și psihologic oaspeții, în unele cazuri „cu pedepse în caz de neascultare”. Pedepsele constau în lăsarea bătrânilor „vinovați” încuiați în baie sau legați cu bandă adezivă pentru a-i imobiliza pe pensionarii „neliniştiți” sau pe cei care „nu respectă regulile interne”. Totodată, inculpații îi amenințau pe bătrâni cu bețe, îi împingeau sau îi loveau.
Cea mai severă pedeapsă a fost aplicată românului care este acuzat că i-a rupt brațul unui pensionar ce „nu se mai oprea din vorbit”. Totodată, românul i-a strâns nasul până a sângerat. Conaționalul mai este acuzat că ar fi trezit o femeie care a adormit la cantină, turnându-i un pahar cu apă în cap.
Bogdan s-a scuzat pentru „excesele mele, dictate de nevoia de a gestiona oaspeții într-un număr excesiv”.
Faptele se referă la perioada 2014 – 2016. Ancheta a fost inițiată de o plângere anonimă care conținea și fotografii. Restul s-a făcut prin câteva mărturii și imagini ale camerelor amplasate de anchetatori în interiorul structurii și câteva interceptări telefonice.