Un fotograf, Ovidiu Leşan, a povestit pe rețelele de socializare cum s-a simțit în perioada în care a consumat, pe parcursul a 5 zile, doar apă și cafea.
Înainte de a începe postul, bărbatul a anunțat pe Facebook că va ține post, începând cu 7 august, Acesta a ținut să menționeze că nu o face din motive religioase, ci că își dorește resetarea organismului.
Informat dintr-o carte care conţine numeroase studii pe tema conexiunii între alimentaţie şi sănătate, suceveanul le-a recomandat internauților din spațiul său virtual să consulte un medic, chiar dacă el nu a făcut-o.
Pe tot parcursul celor 5 zile, suceveanul a explicat că a băut apă simplă, apă cu lămâie şi o singură cafea pe zi. „Pentru că acest regim alimentar permite, mi-am pus într-una dintre zile ulei de cocos în cafea”, a declarat Ovidiu Leşan.
„Astăzi închei a V-a zi de post negru. Am 120 de ore, 5 zile cap – coadă în care nu am mâncat nimic, doar apă, câte o cafea/zi şi din când în când apă cu lămâie. (…) Cum m-am simţit pe parcursul acestor cinci zile. Cel mai dificil a fost în prima şi a II-a zi. A început cu nişte dureri de cap, pe final, a doua zi aveam pofte foarte mari. A treia, a patra şi a cincea zi a fost foarte fain. Am avut o energie foarte tare. Ieri, în a patra zi, am avut o explozie de energie, vreo cinci ore am vorbit cu clienţi, cu fotografi, am umblat prin oraş, pe la birou. Am făcut o grămadă de chestii. Am avut trei ore în care am avut senzaţia pe care o ai după ce mănânci ceva mai greu şi te ia un pic somnul. Spre seară mi-am revenit foarte fain. Astăzi a fost o zi foarte faină. Nu m-a durut nimic, super fain”, a relatat Ovidiu Leşan.
El a mai spus că în noaptea dintre a III-a şi a IV-a zi de post a dormit trei ore, iar în noaptea următoare a reuşit să doarmă şase ore. „M-am trezit super fresh”, a arătat sursa citată.
Bărbatul a mâncat după cele cinci zile de post câteva felii de roşii de grădină, castraveţi, miez de nucă şi nişte mure.
„Eu cu greutatea nu stăteam rău. Aveam 86 de kilograme, am slăbit cinci kilograme şi ceva. Cam un kilogram/zi. Sunt sigur că am să pun înapoi. Am să încep să mă alimentez sănătos”, a adăugat Ovidiu Leşa
Pe de altă parte, nutriţionistul Paula Monor a explicat că abordarea postului prelungit este riscantă.
„Repausul alimentar prelungit duce la cetoacidoză. Chiar dacă s-a hidratat, s-a lipsit voluntar de micronutrienţi uneori foarte greu recuperabili. Nu se poate şti dacă şi-a epuizat sau nu rezervele în cele 5 zile pentru că, probabil, nu a avut dovada vreunei carenţe. În plus, renutriţia inadecvată îi poate aduce mai multe neajunsuri decât beneficiile pe care probabil le-a resimţit în timpul postului. Concluzia este că o abordare a postului prelungit este riscantă. Se produce un deficit de energie celulară, după 1-3 zile, glucoza nu mai este disponibilă, se sintetizează corpi cetonici care se acumulează în sânge şi urină. Se elimină renal sub formă de săruri de sodiu şi săruri de potasiu, deci, sodiul şi potasiul se pierd semnificativ. Scad şi concentraţiile de fosfor, magneziu şi calciu. Acidoza severă poate provoca, de la sine, o depresie respiratorie, o scădere a contractilităţii miocardice şi o scădere a tonusului vascular”, a declarat aceasta, potrivit adevărul.