Un român, care câștiga 1.600 de lei la supermarketul din sat, muncește în STRĂINĂTATE pe 4.000 de euro lunar. Cu ce se ocupă și în ce țară s-a mutat
Un român a decis să-și schimbe viața și să-și încerce norocul peste hotare. Agricultor de profesie, acesta a realizat repede că este foarte dificil să asigure un trai decent familiei sale, așa că a plecat peste hotare, unde câștigă mult mai bine.
Povestea lui Marius începe în satul Rusănești, județul Olt, la 35 de kilometri distanță de Caracal România. Acesta a crescut într-o familie de agricultori și i-a plăcut, încă din copilărie, să se ocupe de grădinărit, cultivarea legumelor și îngrijirea animalelor domestice, așa că a decis, la rândul său, să urmeze aceeași cale.
Când era mic, Marius ieșea cu căruța în drum, la strada principală, și vindea legume. Munca în agricultură e grea și începe din decembrie, când se pregătesc răsadurile.
„Oamenii cu grădini nu au niciodată pauză, nu se știe de sărbătoare, nu se știe de nimic: o ia din iarnă până în iarnă. Roșiile trebuie să le sapi, să le copilești, să le dai pe ață, să le stropești, să le dai la coadă. Că dacă nu le dai și nu se face la timp și le-ai scos ultimul, ai prins preț prost și nu iei nimic pe ele.”, a declarat el pentru Hotnews.
Familia lui Marius câștigă doar vara și toamna din vânzarea legumelor și a cerealelor, iar banii câștigați trebuiau să le ajungă pe tot parcursul anului.
Când avea 16 ani, a mers două săptămâni cu unchiul lui la piață, în Săliște, județul Sibiu, unde dormea noaptea pe un pat pliant lângă tarabă.
„Când descărcam mașina, a venit o doamnă și a cumpărat un kil de roșii. Unchiu’ îmi dă cinci lei. «Ce e cu ăștia?» «Ăștia sunt primii tăi bani pe roșii.» Știam că este mult, dar mi se părea prea mult. La noi se vindeau roșiile cu 50-60 de bani, dacă le vindeai. La piață am făcut 40 de milioane într-o săptămână, nu-mi venea să cred.
E foarte greu pentru tineri. Am prieteni care se descurcă de azi pe mâni, deși e zonă bună de agricultură. Ca să trăiești din agricultură, trebuie să muncești enorm, trebuie să ai pe cineva care să stea numai pe piață la masă, nu să le vinzi cum le vindem noi, la angrosiști. Le cumpără de la noi cu un leu și le vinde la masă cu cinci lei.”
Prima experiență a lui Marius, în afara granițelor, a fost la 18 ani, după ce a terminat liceul Agricol, când a plecat să muncească în Spania la cules de mandarine. După cinci săptămâni, a revenit în țară cu 300-400 de euro.
În România s-a confruntat cu experiențe de muncă neplăcute. În 2017, s-a angajat la Yazaki, o fabrică de cablaje din Caracal, unde câștiga 1.300 de lei. Când intra în fabrică, pe piele îi apărea o alergie care îl făcea să se scarpine până îi dădea sângele și a fost nevoit să își dea demisia după câteva săptămâni.
A lucrat apoi ca dulgher, la un patron care i-a promis că-i dă 1.800 de lei pe lună la negru, însă din patru luni lucrate, nu l-a plătit decât două.
S-a angajat, apoi, la supermarketul din sat, unde câștiga 1.600 de lei. Deja o cunoscuse pe partenera sa Florina.
„Mă descurcam cam greu. Mă mai duceam la pădure după lemne și le vindeam. Așa m-am descurcat.”
În 2019, Marius și iubita lui au plecat să muncească în Anglia. Făceau curățenie în case particulare și erau plătiți cu 7,75 lire pe oră și câștigau împreună în jur de 2.800 de lire pe lună. Au schimbat mai multe locuri de muncă: au lucrat la o fabrică de carne de rață, la un depozit de haine, Florina a fost bonă și Marius manipulant de marfă la magazinul românesc.
După un an și jumătate, iubita lui a rămas însărcinată, iar cuplul a revenit în România fără să fi pus prea mulți bani deoparte.
„Ce câștigam trimeteam acasă”, spune Marius. „Eu acasă am pământ, am pe bunicul și pe maică-mea. Trebuia să trimet să se ocupe de pământ, să-l are, să-l samene.”
În 2022, după ce s-a născut fiica lui, Andrada, Marius a lucrat o perioadă în Germania, apoi s-a angajat la firma Roteam din Belgia, unde muncește de doi ani.
La momentul de față e mulțumit financiar, câștigă 3.000-4.000 de euro net pe lună, în funcție de orele muncite. Visul lui Marius este acela de a-și aduce familia în Belgia. Bărbatul lucrează câte 260-280 de ore pe lună. Cosmin Râță, proprietarul firmei, i-a promis că-l ajută să-și găsească chirie, să-și înscrie fetița la creșă și să-i facă acte soției lui, Florina.