În nordul României, mai precis în județul Botoșani, există un sat special, cu drumuri încâlcite precum un labirint. Satul Vatra este unic și are o istorie aparte. Totuși, există un motiv întemeiat pentru care căile de acces au fost construite în acest fel.
În trecut, satul Vatra se numea Bobeștii de Sus, iar istoria acestuia se întinde pe aproximativ șase secole.
În Evul Mediu, în anul 1432, satul a fost invadat de tătari, care au atacat așezarea venind prin lunca Prutului, iar satul a fost jefuit, apoi distrus. De fapt, toate satele din zonă au fos atacate atunci.
„A fost o invazie în acea perioadă. Tătarii au venit pe lunca Prutului și au atacat toate satele din zonă. Bobeștii de Sus a fost lovit rău, luat pe nepregătite. Locul a fost jefuit cumplit”, a explicat profesorul Gheorghe Apătăchioaie, potrivit click.ro.
După ce tătarii s-au retras, supraviețuitorii au luat decizia de a reconstrui satul, dar într-un mod ingenios, pentru a evita asemenea atacuri pe viitor.
Astfel, aceștia au conceput o rețea de drumuri foarte asemănătoare cu un labirint pentru ca, în acest fel, fiecare invadator să fie derutat atunci când ar ajunge acolo. Așadar, construirea rețelei complexe de drumuri a fost realizată cu scop defensiv.
În Vatra, ulițele cotesc brusc și se întrepătrund într-un mod care face ca orientarea să fie foarte dificilă pentru cei care nu sunt localnici obișnuiși cu aceste drumuri.
FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia