Prima pagină » Actualitate » Un scriitor din Iași, implicat în producția filmului de groază american „NOSFERATU”. Chiar regizorul filmului l-a contactat

Un scriitor din Iași, implicat în producția filmului de groază american „NOSFERATU”. Chiar regizorul filmului l-a contactat

Un scriitor din Iași, implicat în producția filmului de groază american „NOSFERATU”. Chiar regizorul filmului l-a contactat

Scriitorul și scenaristul ieșean Florin Lăzărescu a avut un rol important în realizarea remake-ului peliculei americane „Nosferatu”, regizat de Robert Eggers.

Astfel, Florin Lăzărescu a creat limba dacă utilizată de personajul principal, a oferit consultanță culturală și istorică despre Transilvania și Bucovina din secolul al XIX-lea, contribuind și la definirea nuanțelor vocii lui Orlok, protagonistul, atunci când acesta folosea limba inventată.

Filmul american de groază „Nosferatu”, prezentat zilele acestea în ciematografe, a fost scris și regizat de Robert Eggets, fiind un remake al filmului mut din 1922 al lui F. W. Murnau. Povestea este una gotică despre obsesia dintre o tânără femeie bântuită și un vampir terifiant îndrăgostit de ea.

Însuși regizorul filmului, Robert Eggers, l-a contactat pe e-mail pe scriitorul Florin Lăzărescu, acum trei ani. Cunoscând contribuția ieșeanului la filmul „Aferim!”, o coproducție româno-bulgaro-franco-cehă din 2015, la care acesta a scris scenariul alături de regizorul Radu Jude, Robert Eggers i-a propus lui Florin Lăzărescu o colaborare la un remake după ”Nosferatu” al lui Murnau.

„Am vorbit apoi pe Zoom și am bătut palma, am ajuns la sute de conversații, atât online, cât și față în față, la filmări. Participarea la acest proiect înseamnă bucuria de a putea lucra cu pasiune, simțindu-mă apreciat pentru ceea ce știu să fac. Dar nu consider această colaborare un vârf al carierei mele. De exemplu, mă bucură mai mult faptul că am primit recent finanțare pentru ecranizarea romanului meu «Noaptea plec, noaptea mă-ntorc». Nu m-a impresionat mai mult să lucrez cu vedete de Hollywood decât a fost cazul cu Radu Jude ori cu Teo Corban. Diferența aparentă de amploare vine doar din bugetul de producție și de marketing, din vizibilitatea proiectului”, a precizat Florin Lăzărescu pentru „Ziarul de Iași”.

„Am pornit de la protoindo-europeană”

Printre contribuțiile scriitorului ieșean la realizarea filmului „Nosferatu” se numără și inventarea unei limbi străvechi. Astfel, limba dacă vorbită de personajul principal, Contele Orlok, interpretat de Bill Skarsgård, este creația lui Florin Lăzărescu.

„E poveste lungă. Pe scurt, la nivel de vocabular, am pornit de la protoindo-europeană, strămoșul reconstruit al tuturor limbilor europene, am urmărit legăturile de familie ligvistică și vecinătățile dacilor, am comparat termeni din limbi diferite etc. Doar că o limbă înseamnă, înainte de toate, o gramatică distinctă și o anume pronunție, lucru imposibil de documentat în privința dacilor. Ce-am făcut eu a fost un demers speculativ, având în vedere că trebuie să inventez ceva cool pentru un film de ficțiune, nu să mimez o imposibilă abordare științifică. Și, drept să spun, cred că am fost mai onest în joaca mea decât cercetătorii și profesorii care ne-au învățat, de exemplu, că un faimos cuvânt precum «viezure» provine din limba dacilor, fără nicio bază documentară, când acesta e aproape limpede de origine slavă”, a declarat scriitorul Florin Lăzărescu, pentru sursa citată.

Totodată, atmosfera autentică a Transilvaniei și Bucovinei din secolul al XIX-lea au fost incluse în film tot datorită aportului scriitorului din Iași. El a mai spus și că regizorul filmului a afirmat în interviuri că decizia finală în ce privește aspectul protagonistului a fost luată chiar în funcție de discuțiile purtate cu el.

„Sunt foarte multe aspecte la care am contribuit, de la mici detalii despre cum arătau jucăriile pentru copii, stupii de albine, mâncarea de pe masele hanului până la o troiță ori la Moliftele Sfântului Vasile cel Mare. În privința costumelor, am discutat multe detalii legate de hainele preoțești și mânăstirești cu Linda Muir, un designer despre care se spune că are mari șanse să prindă măcar o nominalizare la Oscarurile de anul acesta”, a mai menționat scenaristul ieșean.

De asemeneam Florin Lăzarescu a recomandat și intermediat prezența în film a artiștilor Bogdan Simion și Mieluță BIbescu.

sursa foto: Facebook/ Florin Lăzărescu

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și