Un singur europarlamentar român de dreapta din PPE s-a opus cenzurării contractelor de vaccinuri. Care sunt implicațiile

Publicat: 17 02. 2022, 10:14
Rares Bogdan

Europarlamentarii afiliați grupului Popularilor Europeni, – PNL, PMP si UDMR – au votat în bloc, cu o singură excepție, în 15 februarie 2022, un amendament propus de acesta la raportul pe 2020 al Ombudsmanului European, prin care au dorit eliminarea solicitării adresate Comisiei Europene de a publica integral contractele semnate cu firmele producătoare de vaccinuri și alte prevederi care vizau dreptul cetățenilor europeni de a cunoaște ce conțin aceste documente.

Amendamentul propus de grupul PPE, grupul majoritar din Parlamentul European, a căzut la vot cu 509 voturi, după ce doar 187 de europarlamentari au votat în favoarea lui. Cei mai mulți dintre aceștia aparțin grupului care l-a inițiat, iar dintre toți europarlamentarii români din PPE, doar Rareș Bogdan a votat împotrivă, potrivit publicației online afaceri.news.

Ce prevederi sau fost vizate

Conform sursei citate, din forma inițială a textului s-a dorit eliminarea următoarelor prevederi:

  1. Interesul cetățenilor și principiul transparenței „trebuie să prevaleze asupra solicitării producătorilor de a introduce clauze de nedivulgare”.
  2. Încurajarea „Ombudsmanul[ui] (echivalentul Avocatului Poporului la nivel european – n.r. ) să își continue anchetele și să solicite Comisiei să publice versiuni necenzurate ale acestor acorduri prealabile de achiziție și acorduri de achiziție”.
  3. Îndemnul adresat Comisiei de a asigura „transparența deplină a tuturor detaliilor privind activitatea de cercetare și dezvoltare premergătoare creării vaccinurilor împotriva COVID-19 precum și privind achiziționarea și distribuirea acestora, PUBLICÂND VERSIUNILE INTEGRALE ALE ACORDURILOR [n.m.] prealabile de achiziție și ale acordurilor de achiziție și introducând obligația de a publica toate detaliile contractelor viitoare privind vaccinurile și tehnologiile împotriva COVID-19 ca condiție pentru viitoare negocieri cu companii farmaceutice”.
  4. Sublinierea „că orice lipsă de transparență în contextul pandemiei de COVID-19 contravine dreptului cetățenilor de a fi informați și creează condiții propice pentru dezinformare, alimentând neîncrederea”.

Potrivit sursei citate, se pare că PPE-ul, din care face parte și PNL, o susține pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în acțiunile sale care, potrivit unor voci, duc la încălcare a drepturilor europenilor și la semnarea contractelor de miliarde de dolari cu firmele producătoare de vaccinuri într-un mod total lipsit de transparență.

Amendamentele făcute pe raportul de activitate al Ombudsmanului European pe 2020, aici.