Prima pagină » Actualitate » Un șofer de TIR român, întors definitiv după 8 ani de muncă în Anglia, despre viața din orașul natal din România: „Aici vreau să-mi cresc copilul”

Un șofer de TIR român, întors definitiv după 8 ani de muncă în Anglia, despre viața din orașul natal din România: „Aici vreau să-mi cresc copilul”

Un șofer de TIR român, întors definitiv după 8 ani de muncă în Anglia, despre viața din orașul natal din România: „Aici vreau să-mi cresc copilul”
Sursa foto: Profimedia images - Imagine cu rol ilustrativ

Cristi Dican, fost șofer de camion în Anglia, a decis să se întoarcă definitiv în Dej, orașul său natal, după 8 ani de muncă în străinătate. Românul, plecat peste hotare pentru o viață mai bună susține acum că nu ar mai da orașul în care s-a născut și a crescut pe „viața rece” din străinătate.

„E un oraş mic, dar cu personalitate. Ca mine. Poate de aceea nu m-am văzut şi nu mă văd plecat niciodată de aici. E locul în care am scris prima ştire şi locul în care am devenit vocea celor „neauziţi”. Şi la rău, dar şi la bine”, spune Cristi.

Românul și-a reîntâlnit prietenii din copilărie și se bucură de timpul petrecut cu fiul său în locuri transformate complet față de cum le știa. Parcul urban, o pădure abandonată a fost transformată într-un parc modern de 170.000 mp.

„Aici a fost o pădure, uscăciune… Acum e modernizat foarte fain. Cu locuri de joacă, piste de biciclete, terenuri de fotbal. E un loc unde copilul poate să crească frumos,” spune Cristi.

Orașul Dej a beneficiat de peste 180 de milioane de euro din fonduri europene, care au schimbat complet infrastructura, zonele de agrement și educația.

Centrul istoric a fost reamenajat cu o investiție de 7 milioane de euro, spațiul pietonal a fost extins, pavajul schimbat și arborii plantați.

„Aşa am simţit. E altfel, mai ai un vecin, mai are vecinul doi copii, se mai joacă unul cu altul… S-au făcut investiţii, în infrastructură, în… S-a mai modernizat şi centrul ăla, s-au mai făcut tot felul de fabrici, locuri de muncă”, povestește Cristi Dican, potrivit Observatornews.ro.

Mai mult, acum orașul beneiciază de o flota de autobuze complet electrică, iar 13 km de piste de biciclete au fost create pentru a promova mobilitatea urbană.

Cristi recunoaște că aceste investiții au contribuit la decizia lui de a reveni acasă.

„S-au făcut locuri de muncă, s-au deschis fabrici și e mai bine acum decât atunci când am plecat.”

Investițiile în educație însumează 25 de milioane de euro. Au fost construite grădinițe, creșe și săli de sport moderne. Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din oraș a fost complet renovat, oferind acum condiții excelente pentru elevii din domeniile tehnice.

Directorul liceului, Ilieș Teodor, explică importanța acestor schimbări: „Reabilitarea totală a atelierelor îi ajută pe cei 500 de elevi să intre pe piața muncii pregătiți.”

După ani de muncă în străinătate, Cristi Dican consideră că Dejul îi poate oferi copilului său o copilărie frumoasă:

„E altfel aici. Vecinii au copii, copiii se joacă împreună. Nu e doar despre infrastructură; e despre comunitate.”

Decizia lui este un semn că, atunci când investițiile aduc schimbări pozitive, orașele mici din România pot deveni din nou atractive pentru cei plecați.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și