Prima pagină » Actualitate » Un soldat ucrainean rănit la Mariupol descrie supraviețuirea ca prizonier ca o „distorsiune a realității”

Un soldat ucrainean rănit la Mariupol descrie supraviețuirea ca prizonier ca o „distorsiune a realității”

Un soldat ucrainean rănit la Mariupol descrie supraviețuirea ca prizonier ca o
LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 26. Forțele ucrainene refuză să predea controlul asupra orașului Mariupol / Zelenski critică Israelul pentru că nu oferă suficient sprijin Ucrainei

Un pușcaș marin ucrainean care a luptat în Mariupol la o uzină siderurgică luată de forțele rusești a fost luat prizonier după ce a fost rănit.

Hlib Stryzhko a fost rănit pe 10 aprilie și și-a recăpătat cunoștința în interiorul unei ambulanțe. El a fost adus la un spital controlat de separatiști.

„Un soldat rus mi-a spus: ‘Va trebui să uiți de ucraineană acum. Vei primi ajutor doar dacă vei cere în rusă'”, a declarat el pentru Nick Paton Walsh de la CNN.

El a fost ținut în viață pentru ca rușii să îl poată schimba cu soldații lor.

„Eram doi dintre noi țintuiți la pat. Așa că a trebuit să fim hrăniți de asistente. Așa că ne spuneau: ‘Din cauza ta, fiul meu a fost ucis’. Am încercat să fiu înțelegător, dar ne acuzau de lucruri pe care nu le-am făcut niciodată. Și ni se citeau știri rusești tot timpul, dimineața și seara. Asta a fost o mare presiune asupra minții, o distorsionare a realității”, a spus el.

Schimbul de prizonieri a avut loc la 22 aprilie, iar el se recuperează după ce a avut pelvisul zdrobit, maxilarul rupt, o comoție și probleme de vedere.

„Corpul meu a fost rupt, dar nu și spiritul meu”, a spus Stryzhko.

El își amintește de luptele crâncene care au avut loc în Mariupol.”Foarte des, când închid ochii, văd acel moment în care tancul trăgea asupra mea. E îngrozitor”, a spus el.

De fiecare dată când auzea că un coleg soldat a murit, „era ceva personal”, a spus el.

„Există un punct în care creierul acceptă acest lucru. … Când acest lucru a devenit normal, a fost înfricoșător. Am învățat cum să adormim cu acest „acompaniament”. În schimb, a devenit înfricoșător să adormi în liniște”, a spus el.

Printre cele mai vii două amintiri ale sale se numără prima dată când a trebuit să folosească un garou pe un prieten și vizionarea avioanelor rusești care distrugeau hangare întregi.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și