Prima pagină » Actualitate » Un spital din România este obligat să achite daune de 200.000 de euro unui fost pacient. Ce au arătat analizele reclamantului

Un spital din România este obligat să achite daune de 200.000 de euro unui fost pacient. Ce au arătat analizele reclamantului

Un spital din România este obligat să achite daune de 200.000 de euro unui fost pacient. Ce au arătat analizele reclamantului

Un fost pacient a câștigat procesul cu un spital din România, după ce a fost infectat cu un stafilococ, bacterie care i-a afectat grav sănătatea.

Spitalul Județean Piatra Neamț este obligat de instanță să achite unui fost pacient daune morale de 200.000 de EURO.

Instanţa de judecată a decis că spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ trebuie să plătească unui fost pacient daune de 200.000 de euro, conform www.newsmoldova.ro.

Ajuns la spital, bărbatul de 36 de ani a ajuns la spital în urma unui accident de circulaţie, cu o mână şi un picior rupte şi a suferit două operaţii. În timpul internării, analizele au arătat că pacientul era infectat cu Staphylococcus aureus, a fost externat fără să fi fost vindecat de infecţie şi fără să i se fi prescris un tratament adecvat, în final rămânând şi cu un picior mai scurt cu 4,5 centimetri, scrie Monitorul de Neamt.

După un an şi jumătate, reclamantul s-a internat la Clinica de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, alte investigaţii medicale confirmând prezenţa Staphylococcus aureus MRSA, medicii reuşind să înlăture infecţia.

Bărbatul a susținut în fața instanței de judecată că „tratamentul care-i fusese administrat la unitatea sanitară din Piatra Neamţ nu fusese tocmai adecvat, folosindu-se un antibiotic mediu, ceea ce nu era recomandabil, pentru că a determinat reacţia bacilului care a devenit mai rezistent şi nu putea fi combătut fără tratament perfuzabil în spital de specialitate“.

În instanţă, reprezentanţii pârâtei au argumentat că procedurile medicale erau eronate „pe motiv că stafilococul auriu este o bacterie care se întâlneşte în mod normal în organismul uman, fiind prezent la aproximativ o treime din populaţie“ şi că el ar fi venit la spital având deja contactată infecţia nosocomială.

Un raport medico-legal realizat de IML Iaşi a contrazis această posibilitate

„Este probabil ca infecţia nosocomială depistată în decembrie 2015 (Stafilococ auriu MRSA) să fie dobândită pe perioadele de spitalizare ca urmare a caracteristicilor de rezistenţă a germenului identificat şi ca urmare a condiţiilor de risc pe care le a prezentat pacientul (intervenţii multiple cu protezare cu proteza metalică, aplicarea de grefon, dilacerări de ţesuturi)“.

Infecția din spital i-a afectat în mod cert viața pacientului, potrivit concluzilor instanței de judecată.

„Durerile fizice şi intervenţiile medicale pentru înlăturarea consecinţelor lor generează, de asemenea, suferinţe psihice. Toate aceste împrejurări au rezonanţă negativă în plan psihic şi afectiv“, a conchis judecătorul.

Fostul pacient  a cerut daune morale de 800.000 de euro şi materiale de 10.000 lei, dar i s-a acordat doar un sfert din suma în euro pretinsă. Sentinţa Tribunalului Neamţ nu este definitivă şi nu a fost pe placul niciuneia dintre părţi, fiind contestată şi de unitatea sanitară, şi de reclamant.

Citește și