Polițiștii din Maramureș au descoperit că drogurile vândute consumatorilor de un tânăr erau de fapt aspirină pisată. Au ajuns la această concluzie când au analizat prafurile, după o sesizare halucinantă dealerului, care reclama calitatea substanțelor cumpărate de la alți traficanți.
Un maramureșean, traficant de droguri, s-a dus la poliție să reclame că a fost înșelat de alți traficanți de la care a cumpărat cocaină pentru a o vinde mai departe, însă marfa nu a fost de calitate, iar clienții săi s-au plâns constant de produs, relatează Newsweek, pornind de la un articol exclusiv al publicației locale Vasile Dale.
Tânărul din Cupșeni, Maramureș, în vârstă de 20 de ani, s-a prezentat la sediul poliției și ar fi reclamat faptul că i-a împrumutat unui tânăr suma de 8.000 de lei pentru a-i vinde ceva substanțe interzise.
Polițiștii, lăsați mască de reclamația tânărului, au început să îl ia la întrebări și așa au aflat că reclamantul ar fi vândut substanțele respective, iar consumatorii s-au plâns de calitatea îndoielnică.
L-au luat la întrebări și pe celălalt tânăr căruia i-ar fi dat banii pentru a vinde marfa și și acesta ar le-ar fi povestit polițiștilor că toți consumatorii s-ar fi plâns de faptul că drugurile nu aveau efectul scontat.
Ulterior au descoperit că, în loc de substanțe interzise, consumatorii cumpărau de fapt substanțe permise, dar la alt preț, respectiv aspirină pisată – praf de aspirină.
Informații au fost confirmate de polițiști care spun că la unitatea de poliție amintită este în lucru un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, arată sursa citată.
Potrivit celui mai recent raport anual al Agenției Naționale Antidrog (ANA), pe 2021, 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, în timp ce, 6% dintre ei au consumat și în ultimul an, iar 3,9% au consumat şi în ultima lună.
Și în contextul apariției pandemiei, în 2020 s-a înregistrat valori mai scăzute de trafic. „Traficul la nivel național rămâne în continuare determinat de cantităţi mici de droguri traficate la nivelul străzii, destinate consumului propriu (micul trafic stradal), cu scăderi ale numărului de capturi pentru cocaină, heroină, amfetamină, MDMA, canabis și rezină de canabis, 78,18% din numărul total de capturi (0,13% din cantitatea totală de droguri confiscate) reprezentând capturi mai mici de 5 g, 250 comprimate sau 5 ml. Raportat la numărul de capturi și cantități confiscate, canabisul rămâne în continuare cel mai capturat drog la nivel naţional, menținându-și disponibilitatea pe piața drogurilor din România”, arată raportul ANA.