Un tânăr de origine pakistaneză, care studiază în Germania, susține că a fost tratat într-un mod neobișnuit de polițiștii de frontieră de pe Aeroportul Otopeni, în momentul în care a sosit în România, alături de iubita sa.
Bărbatul a relatat pe o rețea de socializare întreaga experiență pe care a avut-o la intrarea în țara noastră.
„În timp ce urc în zborul meu din București și părăsesc România, simt în sfârșit că pot împărtăși experiența chinuitoare și rasistă la care am fost supus de Poliția de Frontieră din România”, a scris Syed Muhammad Jaffar Abbas, pe Twitter.
În data de 12 august 2023, el și iubita sa, Iqra Ahsan, care studiază medicina în Olanda, au aterizat în România, unde, susține bărbatul au fost supuși unui control amănunțit al Poliției de Frontieră.
Deși aveau toate documentele în regulă și au menționat că au sosit în scop turistic, Abbas spune că s-au făcut glume pe seama lor, au fost supuși unui control separat, iar oamenii legii s-au amuzat pe marginea situației.
Până la urmă, nu a fost decoperit nimic dubios la cei doi turiști.
„O vedeam cum tot studiază permisul meu de ședere în Germania. Apoi ni s-a zis că, fiind pentru prima oară în România, vor trebui să facă niște verificări suplimentare”, își amintește tânărul într-un interviu pentru PressOne, povestind despre angajata de la aeroport care a verificat pentru prima dată documentele lor de călătorie.
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a menționat, într-un răspuns oficial, că verificările suplimentare au fost efectuate pentru că tânărul și partenera sa sunt cetățeni „ai unui stat terț supus obligației de a deține viză la intrarea în țară”.
Lista statelor terțe este prevăzută de Regulamentul UE 2018/1806 și pe ea se află, într-adevăr, și Pakistanul.
În această situație, cei doi au fost conduși într-o cameră pe care bărbatul a descris-o drept „centru de detenție”, în timp ce Poliția de Frontieră o numește „încăpere situată pe fluxul de intrare în ţară a pasagerilor”.
În aceeași încăpere se aflau alte 19 persoane și toate păreau să aibă origini sud-asiatice, lucru care i s-a părut neobișnuit tânărului din Pakistan.
Mai mult, cei doi tineri au fost întrebați, din nou, de ce sunt în România și de ce fac turism în țara noastră? Abbas spune că întrebările erau întrerupte uneori de râsete și crede că polițistul încerca, de fapt, să afle dacă este un imigrant ilegal.
De asemenea, el și partenera sa au fost supuși unui control corporal, fiind realizată și o percheziție a bagajelor, chiar dacă declaraseră că nu au nimic de ascuns. Și în portofel a fost controlat, iar când i-au găsit permisul de conducere din Pakistan au spus că este „fake” (fals).
„M-am simțit foarte umilit, simțeam că fac glume pe seama noastră, că își bat joc de noi. (…) Deseori am auzit numele țării noastre în momente în care ei râdeau”, a spus tânărul.
La final, când au primit procesul verbal, au văzut că scopul verificărilor suplimentare prin care au trecut a fost „de a descoperi documente falsificate”.
Dar, de fapt, nu s-a găsit „nimic deosebit”, spune procesul-verbal privind controlul corporal la care a fost supus Jaffar, potrivit sursei citate.
FOTO-CNAB