Prima pagină » Actualitate » Un timișorean care a cazat 26 de refugiați ucraineni încasează o mică avere de la stat. Câți bani a primit într-o singură lună

Un timișorean care a cazat 26 de refugiați ucraineni încasează o mică avere de la stat. Câți bani a primit într-o singură lună

Un timișorean care a cazat 26 de refugiați ucraineni încasează o mică avere de la stat. Câți bani a primit într-o singură lună

Un bărbat din Timișoara care a cazat 26 de refugiați din Ucraina a primit luna trecută de la stat peste 54.000 de lei.

Aceasta în contextul în care, în tot județul, ISU Timiș a decontat peste nouă milioane de lei pentru cazarea refugiaților în perioada martie-septembrie.

România poate asigura la nivel național circa 400.000 de locuri de cazare pentru refugiații din Ucraina. Aceștia pot fi cazați atât în spațiile asigurate de stat, cât și la unități sau persoane private care și-au exprimat disponibilitatea de a oferi spații pentru cazare. Cheltuielile aferente, inclusiv pentru hrană, sunt asigurate din fondurile alocate în acest scop de la bugetul de stat, cât și din donații. De asemenea, vor fi asigurate și alte tipuri de resurse – hrană, produse de igienă și îmbrăcăminte – colectate prin intermediul platformei online creată de Guvernul României, prin alte structuri și initiative private”, potrivit Guvernului României.

Ce ajutor oferă statul român pentru refugiați

Potrivit Adevărul, una dintre modalitățile prin care statul român sprijină refugiații ucraineni este „Programul 50/20”, prin care aceștia primesc 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pentru hrană. Din acest motiv, programul a devenit foarte atractiv pentru mulți dintre proprietarii de locuințe, care au început să cazeze refugiați pentru a beneficia de aceste sume din partea statului român.

De exemplu, la Timișoara a fost deschis, după izbucnirea războiului din țara vecină, centrul „Timișoara pentru Ucraina”. Multe persoane s-au înscris la acea vreme pentru a-și pune la dispoziție cu titlu gratuit locuințele pentru refugiați.

Însă, odată cu intrarea în vigoare a programului desfășurat de stat, persoanele care au putut beneficia de decontarea serviciilor de cazare și hrană oferite refugiaților au depus cereri, primind câte 70 de lei pe zi pentru fiecare persoană căreia îi oferă adăpost (20 de lei pentru hrană și 50 de lei pentru cazare).

Sursa citată notează că, din cei 20 de lei, proprietarul trebuie să asigure refugiatului trei mese pe zi. În general, cei 20 de lei ajung la refugiat, iar cei 50 de lei care sunt primiți de la stat pentru cazare ajung la proprietar. Acesta din urmă este obligat să asigure, din această sumă, și plata utilităților.

Astfel, doar pentru cazare, un proprietar poate primi pentru un refugiat 1.500 de lei pe lună.

Cea mai mare sumă, de 54.000 de lei, a fost încasată de un timișorean care găzduiește 26 de refugiați ucraineni într-o casă cu două niveluri.

Potrivit ISU Timiș, prin care se fac plățile pentru Programul 50/20, în în perioada martie – septembrie 2022, în Timiș a fost plătită suma de 9,1 milioande de lei către primării și persoane juridice, sumă destinată decontării serviciilor de cazare și hrană a refugiaților ucrainieni. Către persoane fizice a fost plătită cea mai mare sumă: peste 7,5 milioane de lei.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și