Una dintre cele mai spectaculoase șosele din România va fi gata în 2024, anunță autoritățile locale. Drumul trece printr-o regiune cu o puternică încărcătură istorică.
Șoseaua va tranzita sudul Munților Apuseni.
Modernizarea „Transapuseana”, drum de 80 kilometri lungime, este aproape gata și va fi finalizată în cursul anului 2024.
De altfel, după cum arată autoritățile, Consiliul Județean Alba a inițiat câteva demersuri pentru a proteja marca „Transapuseana”. Inițial, acest drum era denumit „Transalpina de Apuseni”, dar acum se va numi „Transapuseana”.
„Avem în derulare investiții importante la Alba. Dacă nu eram în UE, județul Alba nu era ce este acum. Din 2004 sunt implicat în această muncă. Noi am fost chiar un exemplu în atragerea de fonduri europene, primele sume au fost atrase aici, la Alba. Vrem să arătăm oamenilor că țara aceasta arată și foarte bine. Avem lucruri minunate realizate din fonduri europene.
La Alba este o istorie veche a locului, vorbim despre tradiții, arhitectură. În mare, la CJ, de-a lungul timpului, investițiile au depășit 500-600 milioane de euro, și vorbim doar de proiectele mari”, a precizat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.
Dintre toate lucrările, modernizarea DJ 107 I este cea mai mare investiție făcută pe un drum județean din România. „Transapuseana” reprezintă mai mult decât o legătură între satele din Apuseni, este o oportunitate pentru dezvoltarea economică și turistică a regiunii.
„Începe să arate a Transapuseana – pentru oameni, pentru locurile și priveliștile minunate, pentru arhitectura specifică, pentru istoria noastră, dar, mai ales, pentru copiii și nepoții noștri!”, a mai completat președintele CJ Alba.
Din drumul de 80 de kilometri lungime, primul lot, de 43 de kilometri, între Aiud și Ponor, a fost recepționat în decembrie 2023, scrie adevarul.ro.
Lotul 2, de 35 de kilometri, care face legătura între Ponor și Bucium, va fi gata în prima jumătate a acestui an. Traseul străbate mare parte din Țara Moților, o zonă superbă, cu peisaje de vis. Proiectul valorează 73 de milioane de euro și este finanțat în proporție de 80% din fonduri europene.
Punctul terminus va fi la Abrud, într-o legătură directă cu DN 74.
CITEȘTE ȘI:
Sorin GRINDEANU: „Lansăm în licitaţie Drumul Expres Arad-Oradea, 120 de kilometri, 3 loturi”