Unde s-ar fi aflat „centrul Imperiului Roman“, la un moment dat. Descoperire inedită făcută de ARHEOLOGI
Centrul Imperiului Roman se afla, la un moment dat, în Carlisle, pe teritoriul actual al Marii Britanii, potrivit unor noi descoperiri arheologice, relatează Daily Mail.
După șase ani de săpături, a ieșit la iveală faptul că orașul a găzduit pe vremuri o clădire de baie de peste 48 de metri, descoperită în anul 2017 în incinta unui club de cricket din orașul Carlisle.
Mai mult, experții cred că respectiva clădire a fost construită pentru un împărat care a domnit aproape două decenii, începând cu sfârșitul secolului al II-lea d.Hr.
Arheologii au descoperit peste 34 de plăci distincte care prezintă trei litere, IMP, ale curții Imperiului Roman – iar asta sugerează că a fost construită la ordinul împăratului Septimius Severus, care a domnit între 193 și 211 d.Hr.
Împăratul roman Septimius Severus este cunoscut în Marea Britanie, pentru că și-a petrecut ultimii ani din viață în York, după ce a fost trimis să cucerească „triburile barbare” care se opuneau ocupației romane, de cealaltă parte a Zidului lui Hadrian.
Experții au confirmat că Septimius Severus s-a aflat în Carlisle cu puțin timp înainte de a-și da ultima suflare, pe baza informațiilor din Historia Augusta, scrie Adevărul.
Împăratul ar fi dispus construirea unei băi pentru uz propriu. Indiciile sunt oferite de cele două capete gigantice de piatră identificate în sit – ambele mai mari decât mărimea normală, o dimensiune permisă în cazul statuilor care reprezentau fie un împărat și soția sa, fie zeii.
Între timp, găsirea unui pigment purpuriu în acest sit oferă dovezi suplimentare, pentru că doar împăratul avea voie să îmbrace haine în această culoare.
„Descoperiri complet neașteptate”
Astfel, specialiștii susțin că, în cazul în care Severus a fost stabilit în Carlisle în timp ce își plănuia deplasarea spre nord, înseamnă că centrul Imperiului Roman a fost, pentru o scurtă perioadă, tot acolo.
Descoperirea va fi prezentată într-un episod al emisiunii de arheologie „Digging for Britain”, care va fi difuzat pe BBC2.
„Îmi place la nebunie să fac astfel de cercetări arheologice – să fac descoperiri complet neașteptate. Și iată că avem această legătură genială cu arheologia și cu un moment specific din istorie – când Septimius Severus și apropiații săi se aflau în oraș, la Carlisle, la frontiera de nord-vest a Imperiului. Dar, desigur, aceste încercări de a subjuga Caledonia vor eșua în cele din urmă. Zidul lui Hadrian a fost construit pentru a păzi granița sălbatică de nord-vest a Imperiului Roman, iar mulți experți au presupus că Septimius și-a lansat campania de cucerire a mai multor zone din Britania de pe partea de est a Zidului”, a declarat pentru sursa citată Alice Roberts, cercetătoarea care prezintă emisiunea.
Dovezile că acesta era stabilit mult mai la vest au apărut după ce Carlisle Cricket Club a decis să se mute pe un teren mai înalt, după ce a fost inundat în mod repetat, și a adus o echipă de arheologi pentru a cerceta locul pe care îl lăsa în urmă.
În plus, săpăturile au scos la iveală că această clădire ar fi putut fi construită pentru împărat, originar din Africa de Nord, datorită designului său nord-african.
Se crede că tuburile de teracotă, care se îmbinau pentru a susține acoperișul clădirii, sunt o invenție nord-africană.
„Nordul Angliei ar fi fost centrul Imperiului Roman”
Totodată, se mai presupune că respectivele capete sculptate, care probabil că erau folosite pentru a împodobi acoperișul, îi reprezintă pe Severus și pe soția sa, sau se poate să fi fost folosite pentru a alunga răul asupra romanilor goi din interiorul băii, care erau vulnerabili la atacuri.
Structura clădirii, despre care se crede că a avut două etaje, a fost descoperită în 2017, împreună cu arme, ceramică și monede, precum și o piatră sculptată pe care sunt inscripționate titluri precum „mama Senatului”, despre care se crede că se referă la soția lui Severus. În vara anului trecut, au fost găsite capetele uriașe sculptate.
„Aceste obiecte de înaltă importanță ne arată din nou ce puteau face romanii atunci când își puneau mintea la contribuție. Suntem fascinați de acest împărat roman pentru că a murit aici, în Marea Britanie, fiind trimis pentru a pune capăt problemelor de la nord de Zidul lui Hadrian”, a precizat curatorul Frances McIntosh, în legătură cu cele mai recente descoperiri.
La rândul său, Frank Giecco, de la Wardell Armstrong Archaeology, care a condus săpăturile din Carlisle, a declarat că „nordul Angliei ar fi fost centrul Imperiului Roman pentru o scurtă perioadă, la începutul secolului al III-lea”.
FOTO – Profimedia