Prima pagină » Actualitate » Unde-s mulți, PUTEREA crește! Primăria Sectorului 1 a cedat și a publicat documente pe care nici obligată de instanță n-a vrut să le dea

Unde-s mulți, PUTEREA crește! Primăria Sectorului 1 a cedat și a publicat documente pe care nici obligată de instanță n-a vrut să le dea

Unde-s mulți, PUTEREA crește! Primăria Sectorului 1 a cedat și a publicat documente pe care nici obligată de instanță n-a vrut să le dea

După mai bine de jumătate de an în care a refuzat să ofere informații chiar și când o instanță a obligat-o să o facă – în urma acțiunii concertate a mai multor jurnaliști – primăria condusă de Clotilde Armand a publicat documentele referitoare la situația curentă a salubrizării din Sectorului 1.

Sunt, însă, în continuare informații de interes public pe care instituția refuză să le comunice și pentru publicarea cărora luptăm în instanță.

Ce s-a întâmplat, pe scurt

În vara anului 2022, Primăria Sectorului 1 a transmis că mai multe documente și informații privind cheltuirea banului public pe care le-a cerut spotmedia.ro „sunt exceptate de la liberul acces al cetățenilor”. Nici măcar o decizie a Tribunalului București – care susținea că informațiile respective sunt publice și trebuie comunicare redacției spotmedia.ro – n-a determinat-o pe Clotilde Armand să se răzgândească. Iar informațiile pe care le-au solicitat jurnaliștii au rămas „sub cheie”.

spotmedia.ro a semnalat atunci că Primăria Sectorului 1 continuă să încalce Legea 544/2001 într-un articol pe care îl puteți citi integral aici.

În aceeași zi, mai mulți jurnaliști și-au exprimat intenția de a susține demersurile spotmedia.ro de a afla și publica informații de interes public. În total, 13 jurnaliști au trimis Primăriei Sectorului 1 întrebările pe care le adresase deja și spotmedia.ro și la care instituția refuza sistematic să răspundă.

După o lună, Primăria condusă de Clotilde Armand a publicat pe siteul propriu cele mai multe dintre informațiile solicitate, fără a mai pretexta că acestea ar fi „exceptate de la accesul publicului”. Și le-a transmis jurnaliștilor care au susținut demersul spotmedia.ro unde pot accesa respectivele informații.

Mai jos puteți citi – pe larg – cum solidarizarea jurnaliștilor reușește să scoată la lumină informații pe care Primăria Sectorului 1 refuza, cu încălcarea legii, să le facă publice.

Ce informații am cerut

De salubrizarea Sectorului 1 se ocupă, încă din anul 2008, Romprest Service SA, în baza contractului de delegare J077/S/30.06.2008.

Contractul are 11 acte adiționale. Cel mai recent a fost încheiat pe 1 aprilie 2019.

Toate aceste documente sunt publice. Și e firesc să fie așa, de vreme ce ele descriu modul în care administrația Sectorul 1 a decis, în perioada 2008 – 2019, se desfășoare serviciul public de salubrizare.

Pe fondul relației tensionate dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest Service SA din ultimii 2 ani, salubrizarea stradală nu se mai desfășoară potrivit prevederilor J077/S/30.06.2008 și a celor 11 acte adiționale, ci baza unor protocoale.

Prin intermediul acestor protocoale, Primăria Sectorului 1 a obținut reducerea frecvențelor unor operațiuni de salubrizare și, pe cale de consecință, diminuarea sumelor pe care le are de plătit către Romprest Service SA.

Pe 27 august 2021, Clotilde Armand anunța că a încheiat un astfel protocol de salubrizare. L-a pus pe Facebook. Acel document era valabil 2 luni și prevedea că primăria nu va plăti către Romprest mai mult de 12,5 milioane de lei pe lună, în septembrie și octombrie, pentru salubrizare.

În noiembrie 2021, după expirarea acelui protocol, Primăria Sectorului 1 și Romprest au semnat altul, cu o durată de 6 luni.

Actul a fost postat pe site-ul primăriei de sector.

Până astăzi, pe străzile din Sectorul 1 se face curățenie tot pe bază de protocole și addendum-uri la aceste protocoale. Când expiră un document, se încheie altul. Există și perioade în care – după expirarea perioadei de valabilitate a unui protocol sau a unui addendum – Romprest Service SA continuă să îi respecte prevederile și să curețele străzile în temeiul prevederilor sale, până la încheierea altuia.

În iulie 2022, spotmedia.ro a solicitat de la Primăria Sectorului 1 o copie a protocolului de salubrizare în vigoare, dar și accesibilizare a informațiilor din document, cu privire la frecvențele cu care se face curățenie și la modul în care s-au modificat aceste frecvențe. De asemenea, spotmedia.ro a cerut informații cu privire la controalele în teren și neregulile legate de salubrizare constatate de Poliția Locală.

Solicitarea urmărea și obținerea de informații cu privire la cheltuirea banului public, în condițiile în care protocoalele de salubrizare conțin și informații cu privire sumele pe care Primăria Sectorului 1 i le achită firmei Romprest Service SA.

Într-o altă solicitare de interes public spotmedia.ro a cerut informații despre motivele invocate de Primăria Sectorului 1 și primarul Clotilde Armand în dosarul de reziliere a contractului de salubrizare J077/S/30.06.2008.

În cadrul aceleiași solicitări, am solicitat Primăriei Sectorului 1 să comunice cine sunt avocații pe care i-a contract pentru procesul de reziliere a contractului cu Romprest Service SA și cu cât sunt plătiți.

Primăria n-a dat documente și informații publice nici obligată de instanță

La ambele solicitări, Primăria Sectorului 1 a răpuns că informațiile pe care le cer jurnaliștii „sunt exceptate de la liberul acces al cetățenilor”, în condițiile în care ar putea periclita o anchetă în curs a DNA. Însă DNA a anunțat că respectiva anchetă vizează modul de lucru al primărei cu Romprest din perioada 2012 – 2019 și nu perioada curentă.

Când s-au confruntat cu refuzul Primăriei Sectorului 1 de a furniza informații, au retrimis solicitările. După un nou refuz, au cerut ajutorul instanței.

Iar o instanță a Tribunalului București a decis, pe 19 decembrie 2022, că informațiile pe care le-a solicitat spotmedia.ro nu au nicio legătură cu ancheta DNA, iar publicarea lor nu o periclitează în niciun fel. În consecință, instanța a obligat Primăria Sectorului 1 să comunice spotmedia.ro informațiile pe care le-a solicitat.

În loc să comunice informații, Clotilde Armand a preferat să folosească resursele Primăriei Sectorului 1 pentru a continua să încerce să le țină „la sertar”. Așa că a făcut recurs.

Dosarul s-a înregistrat la Curtea de Apel București și urmează să se stabilească termen de judecată.

Între timp, gazetarii au solicitat din nou protocolul de salubrizare în vigoare de la Primăria Sectorului 1.

Iar în cel mai recent răspuns la o solicitare de informații a spotmedia.ro – pe 20 februarie 2023 – în ciuda deciziei clare a Tribunalului București, Primăria Sectorului 1 a susținut, din nou, că nu ne poate trimite protocolul de salubrizare în vigoare și că nu ne dă informații din cauză că ar periclita ancheta DNA.

Dar a adăugat și o nouă justificare. Anume: publicarea protocolului de salubrizare – care este parte a contractului J077/S/30.06.2008, deci este de interes public – „ar aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al administrației locale”.

Iată cum a argumentat Primăria Sectorului 1:

„În ce privește documentul solicitat de dumneavoastră, vă transmitem că în acest moment operatorul de salubritate se află în mai multe litigii cu administrația locală Sector 1, aceste procese sunt
publice pe portalul instanțelor din România (portal.just.ro).

În acest context, publicarea unor documente privind relațiile dintre această societate și Sectorul 1 al Municipiului București, în acest moment, ar aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al administrației locale”.

De fapt, toate documentele privind relația Primăriei Sectorului 1 cu Romprest au caracter public și ar trebui să fie publicate. De vreme ce sunt documente privind relația cu Romprest, compania de salubrizare le are deja.

Singurii de care Primăria Sectorului 1 ascundea protocolul de salubrizare erau cetățenii.

Solidaritatea jurnaliștilor a scos documentele la lumină. Ce am obținut

Pe 25 ianuarie 2023 – când spotmedia a relatat public despre refuzul Primăriei Sectorului 1 de a comunica informații de interes public, chiar și obligată de instanță – 13 jurnaliști au decis să ne sprijine în încercarea noastră de a afla informațiile de interes public.

Și au trimis 13 cereri de acces la informații de interes public către Primăria Sectorului 1. Aceste cereri conțineau întrebările pe care le-a adresat și spotmedia.ro, în vara lui 2022 și la care primăria de sector a refuzat sistematic să răspundă.

Iar pe 1 martie, Primăria Sectorului a decis, în cele din urmă, să publice pe siteul propriu parte dintre informații. Adică:

  • toate protocoalele de salubrizare încheiate cu Romprest Service SA și addendum-urile acestor protocoale
  • o sinteză a motivelor pentru care a decis să solicite rezilierea contractului cu firma de salubritate, în instanță (pe care spotmedia.ro le obținuse între timp, pe larg, din surse judiciare).
  • informații privind numărul de controale și sancțiuni aplicate de Poliția Locală pentru salubrizare deficitară în Sectorul 1

Primăria Sectorului 1 nu a dorit să comunice numele avocaților care o reprezintă în dosarul în care solicită rezilierea contractului de salubrizare cu Romprest, nici modul în care i-a contractat și nici sumele pe care le-a cheltuit pe reprezentare juridică în acest litigiu.

„Instituția condusă de Clotilde Armand a comunicat că toate contractele pe care le-a încheiat au fost publicate pe site-ul său. Dacă printre contractele publicate se află și cel cu avocații care reprezintă instituția în procesul de reziliere a contractului cu Romprest Service SA, noi nu l-am găsit.”, scriu cei de la spotmedia.ro.

Oricum, pentru comunicarea acestor informații ei continuă litigiul de la Curtea de Apel.

Una peste alta, solidarizarea jurnaliștilor a determinat Primăria Sectorului 1 să publice informații pe care le ținea de mai bine de jumătate de an sub cheie.

Spotmedia.ro nu a solicitat aceste informații doar pentru a testa capacitatea instituției de a fi transparentă, ci pentru a le analiza și a scrie un articol mai amplu despre salubrizarea din Sectorul 1 și din București. Publicația va reveni cu acel articol în edițiile următoare.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și