Prima pagină » Actualitate » Unde se află localitatea din România în care oamenii trecuți de 70 de ani încă MUNCESC

Unde se află localitatea din România în care oamenii trecuți de 70 de ani încă MUNCESC

Peste 60% din locuitorii comunei Glăvile, din județul Vâlcea, au trecut de 70 de ani. Unii dintre ei au ajuns aproape de 100. Asta în contextul în care România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană, de 76,6 ani.

Așadar, din această mică localitate am putea învăța lecții prețioase pentru o viață lungă și mai ales sănătoasă. Stilul de viață al locuitorilor a fost unul total diferit de ceea ce cunoaștem acum.

„N-am pus la inimă tot ce am întâlnit. Le-am lăsat. Am plâns, poate, o oră și la urmă le-am uitat. Viața e cu dus-întors”, povestește una dintre senioarele din Glăvile, care a ajuns acum la 89 de ani.

„Eram 10 copii, dar noi nu ne certam. Fiecare se ducea la treaba lui, unde îl trimiteai. Ne sculam de dimineață, ne făcea mămăliga, lapte, brânză, ouă. Mâncam și plecam fiecare la treabă”, spune o altă bătrână din sat.

Ceasul nu își are locul în casele de la sat. Aici, orele și minutele se calculează în funcție de răsăritul și apusul soarelui. Munca depinde de ceasul biologic al țăranului, dar și de învoirea calendarului bisericesc, căci e păcat să muncești în zi de sărbătoare.

Credința a fost cea care i-a unit pe oameni în toate aspectele vieții. Socializau total diferit față de acum, iar tot satul se întâlnea duminica la biserică. Nimeni din localitate nu era străin de ceilalți. Se ajutau reciproc, povesteau unii cu alții și se distrau tot împreună. Dar, chiar dacă oamenii par fericiți acum, viața lor nu a fost deloc ușoară.

„Secretul oamenilor este că ei au dus o muncă din greu. Se hrănesc din curți, adică tot ce își produc își produc cu mâna lor, mâncarea asta e sănătoasă la țară, nu cumpără nimic din comerț”, a precizat pentru Antena 3 primarul comunei Glăvile, Iustin Duicu.