În pitorescul cadru al Munților Carpați se află prima cabană montană construită în România, care se înalță la 1.540 de metri altitudine, în splendoarea naturii care îi lasă „muți de uimire” pe toți cei care îi calcă pragul.
Istoria acestei cabane începe acum 143 de ani, când, sub numele de „Casa de adăpost Șerbota”, a devenit un loc sigur pentru cei care îndrăzneau să străbată mărețele vârfuri ale Carpaților.
Inițiativa înființării Cabanei Negoi aparține „Siebenburgischer Karpatenverein” (SKV), asociație dedicată construirii de poteci și refugii montane, ce a luat ființă în 1880. În anul următor, în 1881, au fost construite patru cabane, printre care și cea de la Negoiu, care s-a impus ca un reper al turismului montan în România.
Primele zile ale cabanei au fost martorii unor construcții modeste, din bârne etanșate cu lut și mușchi, cu acoperișuri din șindrilă.
Cu trecerea timpului, însă, cabana a cunoscut transformări semnificative, în timp ce numărul turiștilor care o vizitau creștea constant.
În 1890, a fost construită o a doua cabană, mai mare, iar în 1937, a fost ridicată cea de-a treia cabană, denumită și „La Prici”, care funcționează și astăzi și adăpostește echipa de la Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu.
Cabana Negoiu s-a impus nu doar ca un refugiu montan, ci și ca o atracție turistică deosebită, oferind o priveliște spectaculoasă și oportunități diverse pentru cei ce străbat Munții Făgăraș.
În prezent, este un „punct fierbinte” pe harta turismului montan național, fiind alesă de turiști pentru a admira frumusețea Cascădii Șerbota, pentru a explora Valea Șerbotei sau pentru a urca pe vârfurile Negoiu, Piatra Caprei și Scara.
Cabana Negoiu rămâne nu doar un loc emblematic pentru turismul montan din România, ci și o mărturie a bogăției naturale și a istoriei acestei țări, atrăgând an de an mii de vizitatori dornici să se bucure de frumusețea și liniștea mărețelor Munți Făgăraș, potrivit Observatornews.ro.