Prima pagină » Actualitate » Unele ULEIURI „sănătoase” pot deveni periculoase, în anumite condiții. Cum trebuie păstrate sticlele care conțin un asemenea produs alimentar

Unele ULEIURI „sănătoase” pot deveni periculoase, în anumite condiții. Cum trebuie păstrate sticlele care conțin un asemenea produs alimentar

Unele ULEIURI „sănătoase” pot deveni periculoase, în anumite condiții. Cum trebuie păstrate sticlele care conțin un asemenea produs alimentar
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock

Uleiurile alimentare sunt clasificate în trei categorii principale: uleiuri din semințe, uleiuri din fructe și grăsimi saturate. Pe piață există o gamă largă de oferte, fiecare ulei având propriile beneficii și dezavantaje, în funcție de sursă, modul de prelucrare și compoziție chimică.

Fiecare dintre acestea poate influența sănătatea în moduri diferite, iar alegerea corectă depinde de scopurile noastre alimentare și de stilul de viață.

De exemplu, uleiurile din semințe, cum ar fi de floarea-soarelui, de rapiță sau porumb, sunt bogate în grăsimi polinesaturate, inclusiv acizi grași esențiali omega-6 și omega-3, care sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară.

Totuși, un mare dezavantaj al acestor uleiuri îl reprezintă sensibilitatea lor la temperaturi ridicate și expunerea la oxigen și lumină, ceea ce le face instabile și predispuse la oxidare.

Uleiurile din fructe, cum ar cel de măsline sau avocado, sunt în general mai stabile și bogate în grăsimi mononesaturate, care oferă beneficii multiple, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și menținerea unui nivel sănătos de colesterol.

Grăsimile saturate, cum ar fi untura, uleiul de cocos și grăsimile din lactate, sunt solide la temperatura camerei și sunt cele mai stabile dintre toate. Ele nu se oxidează ușor și sunt rezistente la temperaturi ridicate, ceea ce le face ideale pentru prăjire și alte metode de gătit la temperaturi mari.

Dar, atenție, consumul excesiv de grăsimi saturate poate contribui la rigidizarea membranelor celulare și poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Doctor Cezar: „Sticla de ulei trebuie să fie închisă la culoare”

Doctor Cezar a vorbit, la Antena 3, despre calitățile uleiurilor, dar și despre pericolele la care ne expunem atunci când nu suntem atenți la modul de păstrare al acestora.

El a precizat că uleiurile din semințe nu sunt foarte recomandate, în special dacă au fost extrase prin procedee care folosesc presiuni foarte mari sau procedee chimice.

În schimb, cele din fructe – precum uleiul de avocado și uleiul de măsline -, sunt mult mai bune deoarece presiunile necesare stoarcerii sunt mult mai mici. Mai mult, măslinele conțin grăsimi mai rezistente, în general mononesaturate.

„Polinesaturate înseamnă că au mai multe legături delicate, sensibile. Mononesaturate înseamnă că au una singură, în timp ce grăsimile saturate sunt stabile, cele solide la temperatura camerei, precum untura, uleiul de cocos, grăsimile din lactate. Acestea sunt grăsimi saturate, care sunt mai stabile, dar consumate în exces rigidizează membrana celulară. Celulele noastre trebuie să aibă o membrană fluidă, asemănătoare unui balon de săpun, care este flexibilă. Atunci când devine rigidă, se sparge, se rupe. Cele polinesaturate, din nuci și semințe, având o structură mai complexă, creează fluiditate membranei celulare. Aceasta este partea bună, dar partea rea este că nu rezistă prea bine la temperatură, oxigen și lumină.

De aceea, sticla de ulei trebuie să fie închisă la culoare, uleiurile trebuie păstrate în recipiente mici și consumate într-un timp scurt, de preferat la frigider, la întuneric. Toate aceste specificații trebuie respectate. Uleiurile mononesaturate, cum este uleiul de măsline, se află cumva între cele două tipuri. Este benefic pentru gătit și oferă și o anumită fluiditate. Iar cele modificate industrial, care se găsesc în majoritatea alimentelor procesate, sunt modificate pentru a rezista șase luni sau mai mult… Haideți, totuși, măcar atunci când suntem acasă, să gătim și să investim în noi, în sănătatea noastră. Să ne gândim că toate aceste molecule fac parte din corpul nostru, astăzi, mâine, poimâine, peste un an, doi”, a explicat Dr. Cezar la Antena 3.

FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock

Recomandarea video

Mediafax
Cu cât s-au scumpit sărbătorile românilor? Fiscaliști: Masa tradițională de Crăciun, bradul și cadourile „modeste” costă 500 de euro în 2025
Digi24
Ordin de arestare pentru Gari Kasparov. Fostul campion de șah este un critic al lui Vladimir Putin
Cancan.ro
Vila Rodicăi Stănoiu ar fi fost jefuită! Ce obiecte lipsesc din averea fostei ministre a Justiției, după ce a fost amplu percheziționată
Prosport.ro
FOTO. Mădălina Ghenea le-a tăiat răsuflarea tuturor când a apărut așa la filmări
Adevarul
Dorinel Umbrărescu anunță public câți kilometri din Autostrada Moldovei vor fi gata în 2026
Mediafax
Nicușor Dan a gustat colăcei în timp ce colindătorii cântau la Cotroceni. Mirabela Grădinaru nu a cedat poftelor
Click
Cum se coace corect cozonacul. Temperatura potrivită pentru cuptorul electric și pe gaz
Digi24
VIDEO. Accident pe noul tronson al Autostrăzii Moldovei, în prima oră de la deschiderea circulației
Cancan.ro
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de pedeapsa de 10 ani cu executare! S-a dus direct la CEDO și dă vina pe…
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Cele mai periculoase modificări de soft și simptomele grave pe care le provoacă motorului
Descopera.ro
Structuri misterioase detectate în Cosmos!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Soțul tău are o amantă tânără! Îmi pare rău!
Descopera.ro
De ce nu este sănătos să adormi cu televizorul pornit?