Unele ULEIURI „sănătoase” pot deveni periculoase, în anumite condiții. Cum trebuie păstrate sticlele care conțin un asemenea produs alimentar

Unele ULEIURI „sănătoase” pot deveni periculoase, în anumite condiții. Cum trebuie păstrate sticlele care conțin un asemenea produs alimentar
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 27/10/2024, 14:19
Actualizat: 27/10/2024, 14:24

Uleiurile alimentare sunt clasificate în trei categorii principale: uleiuri din semințe, uleiuri din fructe și grăsimi saturate. Pe piață există o gamă largă de oferte, fiecare ulei având propriile beneficii și dezavantaje, în funcție de sursă, modul de prelucrare și compoziție chimică.

Fiecare dintre acestea poate influența sănătatea în moduri diferite, iar alegerea corectă depinde de scopurile noastre alimentare și de stilul de viață.

De exemplu, uleiurile din semințe, cum ar fi de floarea-soarelui, de rapiță sau porumb, sunt bogate în grăsimi polinesaturate, inclusiv acizi grași esențiali omega-6 și omega-3, care sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară.

Totuși, un mare dezavantaj al acestor uleiuri îl reprezintă sensibilitatea lor la temperaturi ridicate și expunerea la oxigen și lumină, ceea ce le face instabile și predispuse la oxidare.

Uleiurile din fructe, cum ar cel de măsline sau avocado, sunt în general mai stabile și bogate în grăsimi mononesaturate, care oferă beneficii multiple, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și menținerea unui nivel sănătos de colesterol.

Grăsimile saturate, cum ar fi untura, uleiul de cocos și grăsimile din lactate, sunt solide la temperatura camerei și sunt cele mai stabile dintre toate. Ele nu se oxidează ușor și sunt rezistente la temperaturi ridicate, ceea ce le face ideale pentru prăjire și alte metode de gătit la temperaturi mari.

Dar, atenție, consumul excesiv de grăsimi saturate poate contribui la rigidizarea membranelor celulare și poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Doctor Cezar: „Sticla de ulei trebuie să fie închisă la culoare”

Doctor Cezar a vorbit, la Antena 3, despre calitățile uleiurilor, dar și despre pericolele la care ne expunem atunci când nu suntem atenți la modul de păstrare al acestora.

El a precizat că uleiurile din semințe nu sunt foarte recomandate, în special dacă au fost extrase prin procedee care folosesc presiuni foarte mari sau procedee chimice.

În schimb, cele din fructe – precum uleiul de avocado și uleiul de măsline -, sunt mult mai bune deoarece presiunile necesare stoarcerii sunt mult mai mici. Mai mult, măslinele conțin grăsimi mai rezistente, în general mononesaturate.

„Polinesaturate înseamnă că au mai multe legături delicate, sensibile. Mononesaturate înseamnă că au una singură, în timp ce grăsimile saturate sunt stabile, cele solide la temperatura camerei, precum untura, uleiul de cocos, grăsimile din lactate. Acestea sunt grăsimi saturate, care sunt mai stabile, dar consumate în exces rigidizează membrana celulară. Celulele noastre trebuie să aibă o membrană fluidă, asemănătoare unui balon de săpun, care este flexibilă. Atunci când devine rigidă, se sparge, se rupe. Cele polinesaturate, din nuci și semințe, având o structură mai complexă, creează fluiditate membranei celulare. Aceasta este partea bună, dar partea rea este că nu rezistă prea bine la temperatură, oxigen și lumină.

De aceea, sticla de ulei trebuie să fie închisă la culoare, uleiurile trebuie păstrate în recipiente mici și consumate într-un timp scurt, de preferat la frigider, la întuneric. Toate aceste specificații trebuie respectate. Uleiurile mononesaturate, cum este uleiul de măsline, se află cumva între cele două tipuri. Este benefic pentru gătit și oferă și o anumită fluiditate. Iar cele modificate industrial, care se găsesc în majoritatea alimentelor procesate, sunt modificate pentru a rezista șase luni sau mai mult… Haideți, totuși, măcar atunci când suntem acasă, să gătim și să investim în noi, în sănătatea noastră. Să ne gândim că toate aceste molecule fac parte din corpul nostru, astăzi, mâine, poimâine, peste un an, doi”, a explicat Dr. Cezar la Antena 3.

FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Viorel Lis e în spital. Oana Lis a făcut anunțul. Ce s-a întâmplat cu fostul...
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri